Petek, 23 avgust 2019
Iskanje

Ali je islam res tako negativen?

V Kopru zanimivo predavanja Primoža Šterbenca

Koper |
8. feb. 2019 | 12:05
Dark Theme

»V zraku je socialna revolucija in vodilne strukture se tega dobro zavedajo. Ta upor je potrebno preprečiti in eden od tovrstnih načinov je spodbujanje protiislamskega diskurza,« je bil eden izmed osrednjih poudarkov predavanja dr. Primoža Šterbenca, ki je pod naslovom Ali je islam zares tako negativen? v sredo potekal v okviru Geografskega večera Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Politolog in doktor sociologije religij Primož Šterbenc je docent na koprski Fakulteti za management.

Predavatelj je izpostavil, da se vsaj od leta 2015, ko se je Evropa začela soočati s prihodom večjega števila beguncev, izvirajočih prvenstveno iz muslimanskih držav (Sirije, Iraka in Afganistana), na stari celini krepi tudi protiislamski diskurz, ki islam slika izrazito negativno. Navedel je krepitev desnih strank in skupin, ki vseskozi dosledno opozarjajo na nevarnost, da bi Evropo »preplavili muslimani«. »To ne preseneča, saj protiislamski diskurz v Evropi obstaja že približno 900 let in je globoko zakoreninjen,« je opozoril Šterbenc; po njegovem mnenju osnova tovrstnega diskurza tiči v prepričanju, da je islam fanatična religija, sovražna do znanosti in racionalnosti kot take, kot tudi da je v svojem bistvu usmerjena k zatiranju žensk. Šterbenc je ovrgel vsa tri prepričanja in med drugim pojasnil, da danes osnovni problem niso terorizem, fanatizem ali celo islam kot tak, ampak je srž problematike mogoče poiskati v izraziti socialni nepravičnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo