Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Andersonov poklon novinarstvu in francoski kinematografiji

Francoska depeša nocoj ob 21. uri v poletni areni tržaškega Ljudskega vrta

28. jul. 2022 | 11:00
Dark Theme

Zvezdniška zasedba, na katere nas je teksaški režiser Wes Anderson že navadil v vseh filmih, se tokrat ponaša s prisotnostjo nekaterih slavnih imen starejše generacije, kot so Bill Murray, Tilda Swinton, Adrien Brody al Owen Wilson, a tudi Timothéeja Chalameta, enega najljubših miljenčkov mlade generacije.

Film je sicer ljubezensko pismo, ki ga je kultni avtor tokrat posvetil novinarstvu. Delo, nekakšen homaž reviji New Yorker in realnim zgodbam se z vrhunsko igralsko zasedbo zaustavi pri izrednem poklicu in francoski kinematografiji.

V lepem sosledju filmskih vinjet zaživijo tri reportaže, ki naj bi izšle v zadnji številki Francoske depeše, tedenske priloge izmišljenega ameriškega časopisa z uredništvom v slikovitem francoskem mestecu Ennui-sur-Blasé. Wes Anderson gledalca z duhovitimi namigi na različne kulturne in družbene fenomene polpreteklih časov ter s svojimi značilno ekscentričnimi režijskimi prijemi popelje v barviti svet novinarskih zgodb, ki nam nemalokdaj odstirajo najbolj neverjetne plati življenja.

Wes Anderson je v prejšnjih letih preživel daljše obdobje v Franciji in tudi zato se je želel preizkusiti z zelo francoskim filmom, ki pa seveda vsebuje odtenke barv, s katerimi nas režiser vsakič znova očara in prevzame.

Celovečerec, ki je v pretekli sezoni kljub veliki krizi filmskih dvoran, naletel na izredno dober odziv občinstva, je nocoj ob 21. uri na sporedu v poletni areni tržaškega Ljudskega vrta.

The French dispatch

Nemčija, ZDA 2021

Režija: Wes Anderson

Igrajo: Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Bill Murray, Lea Seydoux, Adrien Brody, Owen Wilson

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava