Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Bohemian Rhapsody tudi kot karaoke?

Glasbeni film o skupini Queen podira rekorde

ZDA |
11. jan. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Lani najbolj gledani film v italijanskih filmskih dvoranah si je v nedeljo, po prejemu kar dveh zlatih globusov - za najboljši film in najboljšo moško vlogo (Ramiju Maleku) -, podaljšal že itak dolgo življenjsko dobo na velikem platnu.

Bohemian Rhapsody, se pravi filmski poklon Queenom, njihovi glasbi in seveda njihovemu frontmanu Freddieju Mercuryju, je namreč kasiral že skoraj 800 milijonov dolarjev in produkcija bo v prihodnjih tednih zagotovila najprej ameriškemu občinstvu, nato pa zelo verjetno tudi tistemu v drugih državam, karaoke verzijo, pri kateri bo lahko publika pela največje glasbene uspešnice, od We Will Rock You do We are the Champions in seveda do hipnotične skoraj operne uspešnice Bohemian Rhapsody.

V središču pripovedi je seveda Farrokh Bulsara, na Zanzibarju, v etnični skupnosti Parsov rojeni deček, ki je večji del svojega otroštva preživel v Indiji in se nato pri trinajstih letih s starši preselil v Anglijo. Že v Indiji so glasbeno talentiranega Farrokha preimenovali v Freddyja, zaslovel pa je kasneje, med obiskovanjem univerze.

V filmu se prepletata javna podoba in zasebnost Freddyja Mercuryja, po mnenju številnih Queenovih fansov najboljšega pevca vseh časov, kot tudi celotna zgodba banda, ki je vseskozi premoščal celo vrsto težav, se večkrat razšel in se spet združil. Obdobje med letoma 1970 in 1985, ki je bilo najbolj pomembno v Freddyjevi življenjski zgodbi, kot tudi v življenjski zgodbi ostalih članov skupine, zato tudi biopic jemlje v poštev prav ta leta, vse do zmagoslavnega nastopa na koncertu Live Aid.

Težko si je zdaj zamišljati, da bi glasbeni film skupine Queen ne prejel tudi katere od oskarjevih nagrad ...

Bohemian Rhapsody

Velika Britanija, ZDA 2018

Režija: Dexter Fletcher in Bryan Singer

Igrajo: Rami Malek, Mike Myers, Aida Gillen in Tom Hollande

Ocena: 3

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava