Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Boleč, moteč, žal aktualen

Bad Roads, film ukrajinske režiserke Natalye Vorozhbitne, omogoča razumevanje tega, kar se danes dogaja

28. apr. 2022 | 11:30
Dark Theme

Film ukrajinske režiserke Natalye Vorozhbitne, ki se je rodila v Kievu pred sedeminštiridesetimi leti, so na beneški mostri predstavili septembra 2020. Verjetno, ko bi se njena zgodba ne lotevala danes tako aktualnih dogodkov, bi celovečerec nikoli ne prikazali v italijanskih kinodvoranah. Zgodba, ki je v resnici tudi avtoričin prvenec, pa je postavljena prav v Donbas in v tem trenutku seveda predstavlja dodatni kamenček ogromnega mozaika, ki nam ponuja pomoč za razumevanje vsega kar se danes dogaja na ukrajinskih tleh.

Film je v resnici povzet po istoimenski gledališki predstavi. Režiserka ga je seveda iz gledališča postavila na ceste Donbasa, kjer se med vojno odvijajo štiri kratke zgodbe.

Prva pripoveduje o učitelju, ki ga ustavijo oblasti in mu seveda delajo cel kup težav, druga o dveh najstnikih, ki v najlepših letih zaljubljeno čakata na trgu, med ruševinami. Tretja zgodba opisuje grozo in nasilje novinarke, ki so jo pred tem ugrabili; četrta pa je pripoved o ženski, ki prosi odpuščanja priletne sosede.

Pripoved zabeleži vojne travme in prikazuje razkroj družbe v nizu napetih zloveščih srečanj med neznanci. Nikjer ni varno in nihče ne more razumeti smisla tistega, kar se dogaja. Medtem ko so ujeti v kaosu, nekateri uveljavljajo avtoriteto nad drugimi, toda v svetu, kjer ni pričakovati svetle prihodnosti, tudi niso vsi nemočni in nesrečni. Celo najbolj nedolžne žrtve bodo prišle na vrsto in prevzele nadzor.

Prvenec Natalye Vorozhbit, ki je konec februarja, v dneh, ko se je v Ukrajini začela vojna, morala prekiniti snemanje novega filma, je v resnici pripoved, ki ne daje nobenega upanja. Še več, režiserka dobro ve, da ponuja v ogled zelo motečo in bolečo zgodbo, ki pa je danes spet nadvse aktualna.

Bad Roads - Le strade del Donbass

Ukrajina 2020

Režija: Natalya Vorozhbit

Igrajo: Igor Koltovskyy, Andrey Lelyukh in Vladimir Gurin

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava