Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Californication

20-letnica plošče Californication rockerjev red Hot Chili Peppers

14. jun. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

8. junija 1999 je izšla ena izmed kvalitetnejših plošč prejšnjega stoletja. Ameriška fank rok skupina Red Hot Chili Peppers je namreč na pragu novega tisočletja posnela plošček Californication.

Zasedba Red Hot Chili Peppers je ena izmed najbolj popularnih skupin na svetu. »Pekoče paprike« so bile v osemdesetih in devetdesetih letih v samem vrhu fank rok glasbene scene. Njihov sound je bil izredno prepoznaven, vidno vlogo sta takrat igrala basist Flea in karizmatični pevec Anthony Kiedis. Plošča Blood Sugar Sex Magik, ki je izšla leta 1991, je pravi glasbeni biser, pesmi Under The Bridge in Give It Away pa skoraj ponarodela komada. Poleg basista Michaela Petra Balzaryja, splošno znanega s psevdonimom Flea, in pevca Kiedisa, je takrat sestavljal bend še bobnar Chad Smith in izredni kitarist John Frusciante. Njega je v naslednjih letih zamenjal Dave Navarro, leta 1998 pa se je Frusciante vrnil in z ostalimi tremi posnel pravo glasbeno mojstrovino z naslovom Californication. Plošča je takrat bila sedma po vrsti, izdala pa jo je ameriška glasbena velikanka Warner Bros Records. Večino komadov sta spisala Kiedis in Frusciante in to v dolgih poletnih popoldnevih na Kiedisovem domu. Californication je prav gotovo najbolj znan plošček Pekočih paprik, prodanih je bilo kar petnajst milijonov izvodov, veliko izmed petnajstih pesmi albuma pa bend izvaja še danes v živo.

Ploščo uvaja tipična Red Hot fank rok skladba Around The World, drugi single ploščka, ki se še vedno navezuje na bendovo energično preteklost. Izjema na novem albumu, ki je za bend predstavljal pravi glasbeni preporod in tudi preobrat; na to je gotovo vplivalo tudi boljše duševno stanje članov benda. Iz plošče Californication so izvlekli kar šest izvrstnih singlov: poleg že omenjenega Aroun The World še Scar Tissue, Otherside, Paralell Universe, Californication in prekrasno, akustično Road Trippin’. Album lahko zavrtite na žuru, primeren je tudi takrat, ko počivate na kavču, odličen pa tudi med kakim popotovanjem z avtomobilom ... in to ne samo po Kaliforniji.

Californication

Red Hot Chili Peppers

Melodični fank rok

Warner Bros. Records, 1999

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo