Petek, 04 december 2020
Iskanje

Celanovi lesketajoči kristali časa

Izšla je druga knjiga Zbranih pesmi Paula Celana v prevodu Vida Snoja

29. sep. 2020 | 8:05
Dark Theme

»Obstajajo nekatera literarna dela, katerih prevod predstavlja kulturni presežek za jezik, v katerega so prevedena. Tak presežek za slovensko kulturno sceno predstavlja izid druge knjige Zbranih pesmi Paula Celana v prevodu Vida Snoja (Beletrina),« piše Igor Pison na kulturni strani današnjega Primorskega dnevnika. »Pisati o tako pomembni izdaji, ki vsebuje prelomna dela za svetovno literaturo, bi zahtevalo dolgo in široko razmišljanje. Zato bi raje vzbudili zanimanje širšega kroga bralcev, v upanju, da bi še sami segli po delu tega pesnika.«

Paul Celan, rojen v Cernovičih (Bukovina) leta 1920, je največji pesnik povojnega obdobja. Njegovo pesnjenje povezuje tragedijo koncentracijskih taborišč s povojnim časom – s »sevalnim vetrom« atomske bombe. Njegov opus je torej spomenik žrtvam vojnih grozot, pa tudi svarilo preživelim in tistim, ki gledajo v bodočnost. Čas, spomin in ohranjanje spomina – to so osrednje tematike Celanove poetike.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj boste najbolj pogrešali med letošnjimi prazniki zaradi ukrepov proti pandemiji?

4. dec. 2020 | 18:00
Druženje s prijatelji
Praznovanje v širšem družinskem krogu
Množična praznovanja
Izlete ali potovanja
Božične tržnice
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo