Petek, 19 april 2024
Iskanje

Čudovita in Palčič 80

V petek dvojni praznik v tržaškem Kulturnem domu

Trst |
7. sep. 2021 | 17:18
Dark Theme

Vrata tržaškega Kulturnega doma so na stežaj odprta, v stavbi je vse živo: v foajeju skrbita kustosa Peter Furlan in Andrej Pisani za zadnje detajle razstave Palčič 80, ki jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču ob njegovi osemdesetletnici: tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator je okrogli rojstni dan sicer praznoval lani, ampak zaradi dolgega zaprtja kulturnih ustanov je hommage na vrsti letos. Palčič je kot scenograf večkrat sodeloval z našim gledališčem, bil je pa tudi predsednik SKGZ; slovesno odprtje razstave, ki bo na ogled do decembra, bo v vhodni avli Kulturnega doma v petek, 10. septembra, ob 19. uri, ko bo predstavljena tudi dvojezična brošura z esejem likovnega kritika Joška Vetriha in priložnostnim zapisom Marjana Kravosa. Postavitev razstave so podprli tudi Dežela Furlanija - Julijska krajina, Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Občina Trst, projekt Palčič 80 pa je uvrščen v program letošnjega Slofesta.

V foajeju Kulturnega doma bodo odprli razstavo Palčič 80
V foajeju Kulturnega doma bodo odprli razstavo Palčič 80

Petkovemu odprtju razstave bo ob 20. uri sledila premiera glasbene komedije – ali komedije z glasbo Čudovita, ki jo kot avtor podpisuje Jure Karas, režiserka pa je Tijana Zinajić. S to predstavo SSG nadaljuje sezono 2020–21, ki je bila dolgo časa prekinjena, zato bodo do novembra na vrsti produkcije, ki jih doslej ni bilo mogoče izpeljati. V njej nastopajo Vesna Pernarčič, Tina Gunzek, Urška Bradaškja, Primož Forte in Franko Korošec.

SSG je novo postavitev oblikovalo v koprodukciji s SiTi Teatrom BTC, predpremierno je bila predstavljena v okviru Primorskega poletnega festivala, po tržaški petkovi premieri se bodo ponovitve (vse z italijanskimi nadnapisi) vrstile na odru Kulturnega doma od 18. do 26. septembra, 27. pa še v goriškem Kulturnem domu.

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava