Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Dan upora proti »jeziku vojne«

Društvo slovenskih pisateljev ob mednarodnem dnevu maternih jezikov

21. feb. 2022 | 14:28
Dark Theme

Na pobudo Unesca je danes mednarodni dan maternih jezikov. Z letošnjo temo Uporaba tehnologije za večjezično učenje: izzivi in priložnosti želi spodbuditi razpravo o možni vlogi tehnologije za napredek večjezičnega izobraževanja in podporo razvoju kakovostnega poučevanja in učenja.

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) bo mednarodni dan maternih jezikov počastil z literarnim dogodkom ob 18. uri v Cankarjevem domu, na katerem bodo nastopili ustvarjalci, ki svoja dela bodisi pišejo v narečjih bodisi so pripadniki slovenske narodne manjšine. Med njimi bosta tudi Alferija Bržan, ki pesni v narečju o Istranih, in Andreina Trusgnach - Cekova, ki je s svojo poezijo »ambasadorka Beneške Slovenije«.

Predsednik DSP Dušan Merc je v poslanici zapisal, da bi moral biti letošnji dan maternega jezika namenjen uporu proti prevladi enega jezika -»trenutno žal jezika vojne«. Prepričan je, da je pravico narodov in ljudi, da govorijo svoj jezik, potrebno »povezati s pravico do svobode misliti po svoje in kričati po svoje«. Po njegovem mnenju namreč ni težko prevesti »v vse materinščine sveta jezik težkega železa in velikanskih premikov tisočerih oboroženih ljudi, ki morajo ubogati samo en jezik«.

En sam jezik se po njegovi oceni uveljavlja z velikimi vojaškimi grožnjami Evropi, vendar: »Evropi ni potrebna vojna, ki bi bila v resnici vojna proti jezikom mnogih narodov.« Kot je zapisal, nismo in nikoli ne smemo postati vsi samo en narod, ki bi razumel le jezik sovraštva, ki se razliva po svetu, tudi po Evropi, jezik, ki postaja jezik zastraševanja in dopovedovanja, da je vojna nujna. »Zato je današnji dan maternih jezikov dan vsakokratnega jezika posameznika in skupnosti, ki mora imeti moč, da zakriči dovolj razumljivo: pustite nam govoriti v našem jeziku.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava