Torek, 27 julij 2021
Iskanje

Dober dan za delo

Martin Turk je celovečerec posnel v Sarajevu

Trst |
13. nov. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Po svetovni premieri na festivalu v Sarajevu in gostovanju v Pusanu (Južna Koreja), na največjem azijskem filmskem festivalu, je te dni tudi v slovenskih kinodvoranah celovečerec tržaškega režiserja Martina Turka. Dober dan za delo je v resnici bosanski film, saj je nastal v koprodukciji Bosne in Hercegovine, Turške televizije in seveda Slovenije, Turk pa ga je v celoti posnel v Sarajevu.

Po sledeh Kena Loacha, Mikeja Leighta in tudi bratov Dardenne, se je Turk tokrat lotil zgodbe Armina, ki je že dolgo nezaposlen in se končno odpravi na razgovor za stalno službo šolskega hišnika. Dan se ne prične najbolje, ker se Arminu že takoj navsezgodaj pokvari avto, na poti do šole prisostvuje hudi prometni nesreči, nudi pomoč ponesrečencu in ko končno prispe do šolskega zavoda, je delovno mesto oddano. Doma ga čakata mali sinček in noseča žena, kar seveda spravlja Armina v velike težave. Čisto naključno izve za drugo delovno ponudbo in tokrat se res zaposli – kot varnostnik v klavnici. Kmalu pa ugotovi, da delavci kradejo. Odloči se, da bo naredil, kar je prav, in krajo prijavi lastniku klavnice, kar pa ga na vrat na nos stane novo delavno mesto ...

Kot je povedal režiser, je bila njegova izhodiščna točka portret človeka, ki je predober za ta svet in se v današnji džungli ne znajde. Na festivalu slovenskega filma v Portorožu je Turkov film prejel vesno za posebne dosežke; v utemeljitvi piše, da »zgodba s pridihom italijanskega neorealizma izpove zgodbo bosanskega vsakdana, mlade družine v stiski, ki išče delo, a ga najde, šele ko pristane v zaporu. Režiser z občutljivo in pricizno režijo in z vodenjem odlične mednarodne filmske ekipe, ustvari human film tenkočutnih občutij, visoke morale in etike.«

Zgodba, postavljena med sarajevske bloke, daleč od razpoznavne Baščaršije, je univerzalna pripoved, ki bi jo lahko prenesli v katerokoli okolje. Od jutri do vključno nedelje bo film na sporedu ob 20.30 v Art kinu Odeon v Izoli.

(Dobar dan za posao) Dober dan za delo

2018 BiH, Turčija, Slovenija

Režija: Martin Turk

Igrajo: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Adijan Kulovac in Maja Zećo

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o digitalnem covidnem potrdilu?

24. jul. 2021 | 8:00
a) Edina alternativa novemu lockdownu
b) Nesmiseln ukrep
c) Dobra ideja, a težko jo bo učinkovito izkoristiti
d) Ukrep, ki diskriminira
e) Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo