Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Dobrodelna Mobyjeva plošča

Komade All Visible Objects je razdelil na dva dela

12. jun. 2020 | 11:30
Dark Theme

Richard Melville Hall, bolje znan s psevdonimom Moby, ni le glasbenik in producent, pač pa tudi aktivist za pravice živali in zagrizen zagovornik veganstva. Njegova nova plošča All Visible Objects je izšla prejšnji mesec.

Moby je glasbeno kariero začel v 80. letih, na svetovni ravni pa zaslovel leta 1999, ko je posnel izredno ploščo Play, za katero je prejel nešteto glasbenih nagrad in prodal več kot 10 milijonov izvodov. Tri leta kasneje smo dočakali album 18, ravno tako izredno uspešno ploščo, leta 2005 pa plošček Hotel. Ameriški ustvarjalec je v tistih letih zaslovel tudi zaradi izrednih live nastopov, med katerimi je uporabljal celo vrsto glasbil. Moby je namreč izvrsten glasbenik in igra veliko različnih instrumentov.

Z naslednjimi ploščami se je ameriški glasbenik začel oddaljevati od konvencionalne glasbe in verjetno tudi zato izgubil del oboževalcev. V zadnjih letih je Moby sodeloval pri novem electro rok projektu Moby & The Void Pacific Chior in izdal dve plošči. V medijih se je pojavljal bolj zaradi svojega angažmaja ali »gossipov« kot zaradi glasbenih uspehov ... S ploščo Everything Was Beautiful, And Nothing Hurt (2018) pa je bilo jasno, da se Moby vrača k starejši elektronski glasbi in ambient ritmom. Ravno tako z novim albumom All Visible Objects. Komadi so nekoliko daljši, za več kot 70 minut glasbe. Ploščo je Moby razdelil na dvoje: v prvem delu nam ponuja bolj poskočne skladbe, v drugem pa ubrane in umirjene pesmi. Tako je na primer prva Morningside dober house komad, primeren za kak aperitiv na plaži, My Only Love pa priredba uspešnice angleškega benda Roxy Music v dance stilu iz 90. let. Refuge je rave komad s predznakom jamajškega pesnika Lintona Kwesija Johnsona. Višek plošče predstavlja single Power Is Taken, agresivna electro pesem, v kateri nas Moby in D.H. Peligro (bobnar znamenitih Dead Kennedysev) vabita k uporu proti vladarjem in zatiralcem (še kako aktualno sporočilo ...). Če ste se do tu naplesali, si sedaj odpočijte na kavču in privoščite drugi del plošče z veliko klaviaturami in ambient ritmi. In ker je Moby že marsikaj zaslužil, bo izkupiček albuma namenil enajstim organizacijam, ki se borijo za pravice živali in varstvo okolja.

All Visible Objects

Moby

Electro, ambient

Little Idiot Records / Mute Records, 2020

Ocena: ★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava