Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Drugače bomo gledali nanje

Pogodbeni kurirji in »ridersi« v najnovejšem, izjemnem filmu Kena Loacha

3. jan. 2020 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Kamione, ustavljene tudi v drugi in tretji vrsti, ter šoferje, ki v hipu postanejo kurirji, skočijo iz vozniške kabine in že porivajo voziček v smeri hišnega naslova, kjer morajo izročiti naročeno blago, bomo po ogledu Loachovega najnovejšega filma prav gotovo obravnavali na drugačen način. Ravno tako z drugačnim očesom bomo gledali tudi na kolesarje, »riderse«, ki pod stalnim pritiskom in z natrpanimi nahrbtniki neutrudno pritiskajo na pedale, zato da bi čim prej dostavili hrano na dom tistih, ki so jo medtem naročili in udobno čakajo na kavču, da jim jo kdo upehano prinese.

Anglež Ken Loach, ki bo junija letos dopolnil 84 let, je namreč podpisal režijo še enega izjemnega filma, ki ga je premierno predstavil maja lani v Cannesu, nato pa je z njim slavil tudi na festivalu v San Sebastianu.

Zgodba pripoveduje o Rickyju, Abby in njunih otrocih. Družina živi v Newcastlu upon Tyne, nekoč pomembnem ladjedelniškem mestu, ki že več let doživlja hudo ekonomsko krizo. Mama, oče, sin in hči so zelo povezani, po finančni plati pa jim ne gre najbolje. Oče Ricky je zamenjal že vrsto slabo plačanih služb, mama Abby pa predano opravlja delo socialne delavke, ki skrbi za starejše osebe. Zavedata se, da kljub trdemu delu nikoli ne bosta imela lastnega doma. Rickyju pa se naenkrat ponudi izjemna priložnost. Če bi prodal ženin avtomobil in kupil kombi, bi se lahko znova postavil na noge kot pogodbeni kurir. Nova zaposlitev na videz obljublja svobodnejši delovni urnik in boljši zaslužek, v resnici pa postane kmalu jasno, da gre za suženjstvo moderne dobe.

Jezni in bojeviti Ken Loach nas na prefinjen način sili k razmišljanju s pretresljivo dramo o razpadanju družine in istočasnem izginjanju najbolj osnovnih človekovih pravic. Dodana vrednost filma je empatija, ki jo Loach uspe izzvati pri gledalcu, pa čeprav se pri tem ne poslužuje retorike. Ravno nasprotno, film je na videz karseda enostaven, direkten, hkrati pa izreden.

Sorry, we missed you

Velika Britanija, Francija in Belgija 2019

Režija: Ken Loach

Igrajo: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone in Katie Proctor

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava