Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Duo Popocatepetl, tolkalca s svojim tekmovanjem (video)

Tržaška glasbenika si prizadevata za promocijo mladih skladateljev

Trst |
31. mar. 2021 | 10:03
Dark Theme

Tolkala spominjajo na skrivnosten svet, v katerem se skrivajo najbolj neverjetna glasbila in zvočnosti. Le redki imajo dostop vanj: v orkestru so tolkalci samoupravna skupina, nad katero celo dirigent nima moči, saj deluje po lastnih pravilih in načelih. Kljub navidezni zadržanosti pa si tolkalci zelo prizadevajo, da bi svoj svet približali širši publiki. Sem bi lahko prištevali tolkalni duo Popocatepetl, ki ga od leta 2013 sooblikujeta Marko Jugovic in Gabriele Petracco. V preteklosti sta tržaška tolkalca bogatila svoje koncerte z avdiovizualnimi efekti, za katere je poskrbel umetniško nadarjeni Marko Jugovic, zadnja leta pa sta svoje delovanje usmerila v nekoliko drugačne vode. Leta 2018 sta namreč ustanovila tekmovanje »International Percussion Premiere Nigh« in to z dvojnim namenom: izvajalca po eni strani vabita skladatelje z vsega sveta, naj se preizkusijo v komponiranju za tolkala, po drugi pa širita svoj repertoar. Letos bi tekmovanje slavilo svojo tretjo edicijo, ki pa je zaradi epidemije koronavirusa še pod vprašajem, zato je prisilni zastoj predvsem priložnost za snovanje novih idej.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Mladi izvajalci se po navadi skušajo uveljaviti z udeležbo na tekmovanjih, redko pa se dogaja, da bi jih sami ustanavljali. Kaj vas je spodbudilo, da sta si zamislila International Percussion Premiere Night?

Petracco: Priznati moram, da je tej odločitvi botrovalo hudo razočaranje na tekmovanju v Luksemburgu, kjer so naju izključili že v prvem krogu. Odločila sva se, da se bova odslej sama promovirala, obenem pa pomagala mladim in nadarjenim skladateljem. Tekmovanje je navsezadnje priložnost za širjenje tolkalnega repertoarja, saj je to še vedno glasbena niša.

Jugovic: V severni Evropi, kjer sva študirala, so tolkala mnogo bolj razširjena kot v Italiji, zato sva hotela prinesti nekaj severnjaškega vpliva tudi v naše kraje. Naj povem, da sva prejela prijave iz Kitajske, Južne Koreje, ZDA, Kanade, Mehike, Italije, Grčije, Nemčije, Avstrije, Švice, Velike Britanije ... Trenutno pripravljava skladbo, ki jo je napisal grški skladatelj Ioannis Angelakis. S skladatelji sva redno v stiku, saj včasih potrebujeva pojasnilo za interpretacijo skladbe. Trenutna situacija ne dovoljuje, da bi se osebno srečevali, vendar nama uspe komunicirati tudi na daljavo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava