Torek, 13 april 2021
Iskanje

Easy na poti v Ukrajino

Film, ki se začne v Gradežu, je zabavna a hkrati turobna zgodba

1. mar. 2021 | 11:30
Dark Theme

Kljub spodbudnim zagotovilom, da bodo konec marca filmske dvorane ponovno odprte, si filme še vedno lahko ogledamo samo na spletu. V sklopu pobude #iorestoinsala nam videmski kino Visionario ponuja celovečerec, ki ga je omogočila tamkajšnja producentska hiša Tucker. Film bo na ogled do velikonočnega ponedeljka, zgodba pa je pred nekaj leti že prevzela občinstvo festivala v Locarnu; v Švici je Magnanijevo delo prejelo tudi nagrado za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral Nicola Nocella.

Dolgometražni prvenec režiserja iz Riminija, ki sicer že več let živi in dela v Trstu, je zgodba o Isidoru. Za prijatelje in družino je Easy. Nekoč velik športnik in prvak v avtomobilizmu, je zdaj petintrideseletni moški nekakšna razvalina. Po obetavni karieri se je zredil, zapadel v depresijo in postal odvisen od pomirjevalnih sredstev. Easy živi z mamo in pred sabo nima velike prihodnosti.

Nanj pa se nekega dne, v trenutku potrebe, spomni brat. V enem njegovih gradbišč je namreč umrl ukrajinski zidar in Easyja zaprosi, da nesrečnikovo truplo čimprej odpelje v Ukrajino, saj drugače tvega, da ga obtožijo umora.

Easyju se res ne zdi res, da lahko spet sede za volan in pritisne na plin, pa čeprav so mu zaupali smrtni voz. Tako se začne zabavna in groteskna on the road zgodba, ki od Gradeža pelje do daljne Ukrajine. Po poti, na mejah bivše Jugoslavije in Madžarske se seveda zvrsti nešteto pustolovščin, ki vsakič znova stopnjujejo ritem že itak prijetnega, a hkrati turobnega filma.

Naivni Easy, nekakšen novodobni Candide, se namreč zbudi v novem tudi zelo hudobnem svetu, ki ga pred depresijo ni poznal. Hkrati se sooči z bratovo hudobijo, ki gre tako daleč, da je pripravljen na vse, zato da reši sebe pred ječo in obsodbo umora. Nesrečni ukrajinski delavec namreč ni umrl naravne smrti ...

Easy – Un viaggio facile facile

Italija, Ukrajina 2017

Režija: Andrea Magnani

Igrajo: Nicola Nocella, Libero De Rienzo, Barbara Bouchet in Lorenzo Acquaviva

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo