Petek, 19 april 2024
Iskanje

Feral Roots

Spomin na glasbo iz sedemdesetih je v Kaliforniji še vedno živ

15. feb. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Spomin na glasbo iz sedemdesetih je v Kaliforniji še vedno živ, zaslugo za to pa ima tudi tamkajšnji bluz rok bend Rival Sons. Skupina praznuje letos svojo desetletnico delovanja, prejšnji mesec pa je zagledal luč nov plošček z naslovom Feral Roots.

Rival Sons igrajo prijeten, vintage bluz rok, ki se odprto zgleduje po glasbi iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Zasedba je v zadnjih letih veliko koncertirala. Glasbene turneje kot predskupina bendom, kot so Black Sabbath, Rolling Stones in Queens Of The Stone Age so fantom nedvomno pomagale, saj so na tak način lahko nastopali pred oceanskimi množicami.

Tako imenovani vintage rok je v zadnjih desetih letih doživel pravi razcvet. V novem tisočletju so nastali številni bendi, katerih glavni glasbeni idoli so rokerske legende iz sedemdesetih – Led Zeppelin, The Who, Jimi Hendrix in podobni. Nov val vintage roka se je najbolj razvil v Skandinaviji in pa v Združenih državah Amerike.

Rival Sons so prejšnji mesec izdali svojo že šesto ploščo Feral Roots. Album je izšel s pomočjo glasbenega velikana Atlantic Records, s katerim je skupina podpisala pogodbo. Plošček nadaljuje glasbeni trend, ki so ga člani zasedbe izbrali za svojega pred desetimi leti, ko so ustanovili bend: bluz rok – rokenrol s psihedeličnimi odtenki, ki spominja na tistega iz sedemdesetih let. Poleg kvalitetne glasbe igra glavno vlogo tudi glas pevca Jaya Buchanana, ki z izredno lahkoto dosega tako nizke kot dokaj visoke note. Ob Buchananu stojijo še kitarist Scott Holiday, bobnar Michael Miley in basist David Beste, ki je pred šestimi leti zamenjal Robina Everharta. Novo ploščo sestavlja enajst pesmi, traja pa dobre tri četrt ure. Med komadi izstopa predvsem prvi single Do Your Worst, ki je v nekaterih državah postal že pravi radijski hit. Sugar On The Bone spominja na skupino Black Keys, Back In The Woods je izrazito rokerska, medtem ko je zaključna Stood By Me zapeljiva bluz soul balada.

Feral Roots

Rival Sons

Vintage bluz rok

Atlantic Records, 2019

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava