Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Filmski poklon šansonjerju

Paolo Conte o sebi in svoji glasbi

13. okt. 2020 | 11:30
Dark Theme

Paolo Conte je mogoče danes najboljši italijanski kantavtor, ki ga obožujejo tako v Italiji kot v tujini, predvsem v Franciji. Njegovi koncerti v pariški dvorani Olympia so vselej razprodani, podobno velja za nastope v Amsterdamu in drugih evropskih prestolnicah.

Prav njemu je neapeljski režiser Giorgio Verdelli posvetil zanimiv dokumentarec, ki so ga premierno predstavili na pretekli beneški Mostri in ga nato kot poseben filmski dogodek predvajali v italijanskih dvoranah konec septembra. Danes se za tri dni dokumentarec spet vrača na velika platna kinodvoran. Contejev portret je doživet izsek njegovega življenja, ki ga odvetnik iz Astija pripoveduje v prvi osebi ob pomoči svojih znamenitih uspešnic in ob obujanju spominov na trenutke, ki so tiste pesmi navdahnili. Ob danes 83-letnem kantavtorju pa v filmu nastopajo tudi Chiara Caselli, Francesco De Gregori, Patrice Le Conte, Jane Birkin, Roberto Benigni, Isabella Rossellini, Vinicio Capossela, Stefano Bollani, Jovanotti, Vincenzo Mollica in Paolo, sin njegovega velikega prijatelja Enza Jannaccija. Vsi ti pripovedovalci bistveno pripomorejo k uspehu zgodbe.

Filmskega poklona Paolu Conteju ne gre zamuditi. Predvsem se ga bodo seveda veselili njegovi poznavalci, film pa je tudi izredna priložnost za tiste, ki ga še ne poznajo, da se seznanijo z njegovimi čudovitimi teksti in včasih enako lepimi ali še lepšimi glasbenimi aranžmaji.

Izredni, globoki Contejev glas nas tako vodi v odkrivanje njegovega sveta, ki pa se ne omejuje samo na glasbo, saj ima v resnici celo vrsto zanimanj in konjičkov. Dodana vrednost Verdellijevega filma pa je tudi predstavitev istih pesmi z drugačnimi spremljavami, dodaten dokaz neizmerne glasbene priprave sivolasega šansonjerja.

Paolo Conte – Via con me

Italija 2020

Režija: Giorgio Verdelli

Sodelujejo: Chiara Caselli, Roberto Benigni, Francesco De Gregori, Isabella Rossellini in Vinicio Capossela

Ocena: ★★★, 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava