Torek, 10 december 2019
Iskanje

Filmski portret pianistke Karmele Kosovel

Dokumentarno-igrani film, ki ga je režiral Marko Sosič, je na ogled v spletnem arhivu RTV Slovenija

13. maj. 2019 | 14:15
Dark Theme

Kdor bi rad pobliže spoznal življenjsko in umetniško pot pianistke in svetovljanke Karmele Kosovel, ene izmed sestra pesnika Srečka Kosovela, si lahko ogleda dokumentarno-igrani portret v produkciji Televizije Slovenija, ki je nastal po scenariju in v režiji Marka Sosiča. Film z naslovom Karmela, ki traja slabih 50 minut, si je mogoče ogledati v spletnem arhivu RTV Slovenija.

Marko Sosič je ob strokovnem sodelovanju Aleša Bergerja in Ludwiga Hartingerja razgrnil zanimiv izsek iz Karmelinega življenja. Pisma izpod njenega peresa poleg življenjske in umetniške poti razkrivajo tudi Karmelina ljubezenska razmerja oz. čustva, ki so jih do nje gojili nekateri predstavniki slovenske kulturne srenje z začetka dvajsetega stoletja. Med temi so akademik Josip Vidmar, slikar Avgust Černigoj in nemški slikar Alfonz Graber, s katerim se je Karmela Kosovel poročila v času razmaha nacizma in z njim živela vse do konca življenja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo