Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Izdajalec« Buscetta

Bellocchio je posnel enega lepših filmov zadnjih let

29. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Eden lepših italijanskih filmov zadnjih let je izredna biografija, ki jo je Marco Bellocchio posvetil mafijskemu skesancu Tommasu Buscetti. Zgodba se prične v začetku osemdesetih let, na dan svete Rozalije v Palermu, ko se na svečanem praznovanju zavetnice sicilske prestolnice združijo vsi najpomembnejši člani mafijske združbe. Začetna scena traja skoraj deset minut in Bellocchio v njej predstavi posamezne člane Cose Nostre ter pojasni odnose in zveze med mafijskimi družinami.

Kmalu potem pa se z umorom Stefana Bontateja spet zaneti neustavljiva vojna, ki na palermskih ulicah in cestah pusti na stotine življenj.

Tommaso Buscetta je takrat že brazilski državljan. V Sao Paolu si je uredil novo življenje s tretjo ženo, lepo Cristino. V Braziliji don Masino, kot mu pravijo, živi pod lažno identiteto in kljub prigovarjanju njegovih starih pajdašev in prijateljev, ki ga prepričujejo, da se samo on lahko zoperstavi nadvladi Totoja Riine, se Buscetta noče odpovedati lepemu brazilskemu vsakdanu. V to ga naposled prisili aretacija, oktobra leta 1983, ko mu lisice nataknejo brazilske oblasti in po kateri se nekaj let kasneje tudi odloči za sodelovanje s protimafijskim preiskovalnim sodnikom Giovannijem Falconejem.

Bellocchio predvsem v prvem delu filma zelo dosledno pripoveduje to, kar se je res zgodilo. Po Buscettovi izročitvi italijanskim oblastem pa se režiser iz Piacenze, kot je zanj tradicija, poglobi v psihološko analizo mafijskih dinamik in razlogov, zaradi katerih se je mafijec odločil za sodelovanje z oblastmi.

Izreden film, kljub res izrednemu protagonistu Pieru Francescu Favinu in tudi res dobremu nastopu Luigija Lo Cascia, resnici na ljubo ni prepričal letošnje žirije festivala v Cannesu, čeprav bi si osemdesetletni Bellocchio le zaslužil, katero od nagrad ... Film, fotografijo je podpisal Vladan Radović, pa je prepričal italijanske gledalce, ki so v prvem tednu predvajanja v Italiji v velikem številu obiskali dvorane, da bi si ogledali lep italijanski film.

Il traditore

Italija, Nemčija, Brazilija 2019

Režija: Marco Bellocchio

Igrajo: Pier Francesco Favino, Luigi Lo Cascio in Maria Fernanda Candido

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava