Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Izposodil si je saksofon in se zaljubil

Slovenski saksofonist Igor Lumpert nocoj v Trstu

Trst |
4. feb. 2020 | 11:40
Dark Theme

V tržaškem baru Knulp se nocoj obeta pravcata džezovska poslastica. V okviru sezone jazzovskega krožka Thelonious bo nastopil v Združenih državah živeči slovenski saksofonist Igor Lumpert s skupino Innertextures, ki jo sestavljajo alt saksofonist Greg Ward, kontrabasist Masa Kamaguchi in bobnar Kenny Grohowski.

Lumpert je verjetno najbolj znan med številnimi slovenskimi glasbeniki, ki so se uveljavili v mednarodnem okviru in poželi priznanja glasbenih izvedencev. Pred prihodom v Trst je privolil v pogovor.

Od kod vaše zanimanje za jazz?

Najprej sem igral harmoniko. V glasbeno šolo sem hodil v Novem mestu. Na televiziji sem gledal glasbene oddaje, ki jih je vodil Brane Rončelj. Spominjam se, da sem prvič slišal Sonnyja Rollinsa.

Saksofonskega Colossusa ...

Ja, njega. Potem sem igral v nekem duetu, in ta, s katerim sem igral, je tudi ozvočeval na koncertih. Tako sem prišel v stik z živim jazzom v Ljubljani. Bilo je v času, ko je še igrala Mija, pa Peter Mihalič.

Ali ste takrat prijeli za saksofon?

Eno poletje sem si izposodil saksofon in me je prijelo.

Nocojšnji koncert jazz skupine Igor Lumpert & Innertextures v baru Knulp (Ul. Madonna del mare 7/a) v Trstu se bo pričel ob 21. uri.

Celotni intervju v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava