Petek, 19 april 2024
Iskanje

Jakobove bukve je pisala osem let

Poljska pisateljica Olga Tokarczuk gostja Mesta knjige

27. mar. 2019 | 19:09
Dark Theme

V okviru predfestivalskega dogajanja Mesta knjige je v torek na velikem odru SNG Nova Gorica v sklopu svoje evropske turneje gostovala svetovno znana poljska pisateljica in lanskoletna bookerjeva nagrajenka Olga Tokarczuk. Med pogovorom, ki ga je pred številnimi poslušalci moderirala prevajalka Jana Unuk, je pisateljica osvetlila ozadja svojih del, za katera je prejela številne domače in mednarodne nagrade - leta 2013 so ji v jami Vilenica podelili tudi istoimensko nagrado, bookerja pa je lani prejela za v angleščino prevedeno delo Beguni (Flights). Gre za roman o gibanju, o človeku, ki potuje, je povedala pisateljica, ki piše tudi druge zvrsti, a se vselej vrača k romanu, kjer rada eksperimentira. Izmislila si je celo pojem konstelacijski roman, ki temelji na metafori; v njem podaja sliko zunanje in psihološke resničnosti ter raziskuje stanje sodobnega človeka in družbe. Podlago za takšen pristop gre iskati v njeni izobrazbi: Tokarczukova je študirala klinično psihologijo na varšavski univerzi in delala kot psihoterapevtka.

Poleg dela Beguni jo je med najpomembnejše poljske pisatelje in mednarodne nagrajence uvrščajo tudi po izdaji monumentalnega, 900 strani obsežnega dela Jakobove bukve, za katerega je porabila kar osem let. V njem obravnava manj znana poglavja poljske zgodovine 18. stoletja oz. usodo poljskih judov, ki so se pod vodstvom Jakoba Franka odločili za prestop v krščansko vero. »Kljub temu, da obravnava obdobje v 18. stoletju, je knjiga sodobna, saj pripoveduje o univerzalni izkušnji: tvorjenju sodobne družbe. Jakob Frank je iskal univerzalno vero, ki bi povezala Evropo,« je novogoriškemu občinstvu povedala Tokarczukova in obenem izpostavila tudi, kako so ženske, ki so imele aktivno in pomembno vlogo pri raznih gibanjih in pomembnih dogodkih, ki so zasukali tokove zgodovine, praviloma izpuščene iz zgodovine. Zato jim pisateljica želi vrniti njihovo mesto v družbi, spihati prah z njihovih podob in jim dati imena in priimke.

Literarni večer z Olgo Tokarczuk je bil eden izmed preddogodkov letošnjega festivala Mesto knjige, ki bo v Novi Gorici potekal med 31. majem in 7. junijem. Pred tem bo še nekaj dogodkov: 9. aprila v Novo Gorico prihaja koroška pisateljica Maja Haderlap, v maju pa pripravljajo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami »bralni vagon«. Gre za ekskurzije z vlakom po Bohinjski progi, ki bodo začinjene z literarnim in umetniškim programom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava