Sobota, 15 avgust 2020
Iskanje

Katera je najboljša?

Iz arhiva smo potegnili eno najboljših plošč ameriškega benda Kyuss

3. jul. 2020 | 13:00
Dark Theme

Pred nekaj dnevi smo privrženci puščavskih ritmov praznovali obletnico; 30. junija 1992 je namreč izšel glasbeni biser Blues For The Red Sun ameriških pionirjev stoner roka Kyuss. Skupina velja za kalifornijsko glasbeno legendo in je proti koncu 80. in na začetku 90. let začela z izvajanjem nove glasbene zvrsti, tako imenovanega stoner oziroma desert roka. Mešanica metal, rok in bluz glasbe s psihedeličnimi zvoki in fuzz distorzijami kitar je uspešno vdrla na zahodnoameriško sceno, puščavski žuri, na katerih je nastopal bend, pa so del zgodovine tega glasbenega gibanja.

V petih letih je skupina izdala kar štiri plošče, mi pa se bomo osredotočili na drugo – Blues For The Red Sun. Kateri je najboljši album benda, je že dolgo odprto vprašanje: nekateri so namreč prepričani, da je to tretji, Welcome To Sky Valley, drugi pa, da je Blues For The Red Sun za stopničko višji. Sky Valleyje nedvomno popolna plošča, ki sledi točno določenemu glasbenemu kalupu, vse pesmi so, od prve do zadnje, na nek način povezane. Blues For The Red Sun je bolj raznoliko delo, komadi se med sabo razlikujejo. Začetek te takoj spravi s tira: Thumb ima najprej umirjen kitariski intro, med katerim pa slutiš, da bo zdaj zdaj počilo. In res, iz zvočnikov izbruhne stoner koračnica. Po skoraj petih minutah si zaslužimo oddih, a ni šans: Green Machine je verjetno najbolj popularna pesem kalifornijskega kvarteta, gotovo pa je, da je puščavski guru Brant Bjork tokrat izbral enostaven, a nadvse posrečen kitarski rif. Da o reakcijah, ki jih pesem sproža v živo, ne govorimo – delirij! Molten Universe je krajši stoner-doom komad, pred daljšim vesoljskim popotovanjem 50 Million Year Trip (Downside Up). Thong Song je mešanica umirjenih trenutkov, med katerimi prisluhnemo Oliverijevemu basu, petju Garcije in monolitskim kitarskim ritmov. V komadu Apothecaries’ Weight je veliko psihedelije, ravno tako tudi v genialni skladbi Freedom Run. 800 je krajši šamanski intermezzo, Writhe rok pesem s skoraj pop rok refrenom, Capsized pa minuto dolg akustični komad v Black Sabbath stilu. Konec ploščka je dokaj razburjajoč: Allen’s Wrench se približuje pank pesmi, sledi še »histerično zadeta« Mondo Generator, ki jo je spesnil »Nori konj« Oliveri in po kateri je nekaj let kasneje poimenoval bend. Kaj pa konec? Najkrajša pesem vseh časov, štiri sekunde: to je čas, ki ga Garcia uporabi, da v mikrofon blekne svoj Yeah.

Blues For The Red Sun

Kyuss

Desert rock, stoner

Dali Records, 1992

Ocena: ★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo