Torek, 26 maj 2020
Iskanje

Knjiga o dvojezičnem Kačjem pastirju

Merkujevi operi jo je posvetila mlada muzikologinja Sara Zupančič

Trst |
18. jun. 2019 | 19:03
Dark Theme

Kačji pastir - La libellula je bila leta 1976 prva opera kakega slovenskega skladatelja na odru tržaškega opernega gledališča Verdi. Čast je doletela Pavleta Merkuja, tržaškega skladatelja in jezikoslovca (1927-2014), ki se je desetletja pripravljal na pisanje opere. Dolgo je iskal primernega avtorja, ki bi zanj napisal libreto, naposled pa se je sredi 70. let naenkrat vse uskladilo: primeren libreto, občutljiv scenograf, pozoren režiser. In nastala je opera, ki še danes velja za edino slovensko-italijansko opero in eno redkih dvojezičnih nasploh.

Kačji pastir - La libellula. Glasbena večjezičnost opere Pavleta Merkuja je naslov knjige, ki je izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete v Ljubljani (v zbirki Glasba na Slovenskem po 1918). Napisala jo jo je Sara Zupančič, diplomirana pianistka in muzikologinja, ki je Merkujevi operi posvetila svojo magistrsko nalogo. V ponedeljek zvečer je knjigo predstavila v Društvu slovenskih izobražencev, kjer ji je prisluhnila polna Peterlinova dvorana. Z njo se je pogovarjal glasbenik in dirigent Janko Ban.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo