Torek, 23 april 2024
Iskanje

Ko človeka oplazi sla po denarju

Tokrat predstavljamo Oro verde (Pájaros De Verano)

ZDA |
10. apr. 2019 | 21:58
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Film Cira Guerre in Cristine Gallego, povzet po resnični zgodbi, je zgodovinski prikaz začetkov kolumbijske trgovine z mamili skozi oči staroselske družine, ki je bila pred štiridesetimi leti vpletena v cvetoč posel prodaje marihuane.

Mladi Raphayet se zaljubi v lepo Zaido, hčerko lokalne matriarhinje Ursule, ki svojemu plemenu vlada zelo odločno, seveda ob pomoči številnih vraževernih obredov. Ursula pristane na Rephayetovo prošnjo, a v zameno za mlado hčerko zahteva zelo dragoceno doto, in sicer trideset koz, dvajset krav, pet ogrlic in dve muli, kar je za bodočega ženina absolutno preveč. Vsaki težavi pa se lahko najde rešitev in tako tudi Rphayet naleti na ameriška mladeniča, ki iz Kolumbije tihotapita mamila. Med eno svojih kupčij z alkoholom in kavo Raphayet in njegov partner Moises namreč spoznata skupino hipijev, ki poskušajo kupiti kanabis za preprodajo v ZDA. Raphayet tako zasluti veliko življenjsko priložnost in začne hitri vzpon od majhnega trgovca do pomembnega vodje mamilarskega klana. To pa bo na kocko postavilo kulturo in starodavne običaje celotne skupnosti.

Guerrov film je točno to: razmišljanje o spremembi družbe in običajev v trenutku, ko posameznika oplazi sla po dobičku, denarju, oblasti. Hkrati je film, ki so ga premierno predstavili lani v Cannesu, tudi druga plat obče znane zgodbe o Kolumbiji in narkosih, plat, ki seže globlje v zgodovino in običaje plemena Wayúu, ki živi na meji med Kolumbijo in Venezuelo. Za antropološki prikaz tega plemena Guerra in Callegova poskrbita takoj na začetku filma, ko posnameta resnično predporočno svatbo v deželi La Guajira, na severu Kolumbije.

Film bo v Trstu od jutri na ogled v filmski dvorani Ariston.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava