Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Ko je jugoslovanski animirani film prejel oskarja

Danes ob 17.30 v muzeju Revoltella srečanje o studiu Zagreb film s projekcijami kratkih animiranih filmov

Trst |
22. maj. 2019 | 10:01
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Ime producentskega studia Zagreb film je že več kot šest desetletij sinonim za visokokakovostne animacije. Pod streho te ustanove je v tem času nastalo za malo morje animiranih filmov, med katerimi je tudi veliko takih, ki so bili nagrajeni na raznih mednarodnih tekmovanjih.

Nemara najbolj odmeven rezultat je dosegel kratki animirani film Surogat (1961) animatorja, režiserja in scenarista Dušana Vukotića. Ta je leta 1962 prejel oskarja in tako postal prvi Neameričan, ki si je prislužil zlati kipec v kategoriji kratkih animiranih filmov. Vukotićev Surogat bo eden izmed protagonistov današnjega srečanja, ki ga ob 17.30 v avditoriju mestnega muzeja Revoltella prireja Hrvaška skupnost v Trstu. To bo priložnost za ogled petih kratkih animiranih filmov studia Zagreb film: poleg že omenjenega Surogata bodo na ogled Igra (1962) Dušana Vukotića in epizoda Hanibalove Alpe iz priljubljene risanke Profesor Baltazar izpod svinčnika Zlatka Grgića. Iz sodobnejše produkcije si bo mogoče ogledati animaciji Skriti talent (2013) Mirana Miošića in Bobo (2018) Andreja Rehaka.

O 65-letnem delovanju studia bo spregovorila Sanija Borčić, odgovorna za mednarodne stike in posebne projekte pri Zagreb filmu, ki bo predstavila naštete animirane filme, samo srečanje pa bo uvedel Damir Murkovic, predsednik Hrvaške skupnosti v Trstu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava