Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Ko mrtveci zganjajo kaos

Jim Jarmusch se predstavlja z žanrskim filmom The dead don't die

12. jun. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Ena najlepših scen je trenutek, ko skupina zombijev sredi noči, s pametnimi telefoni v roki, zbegano išče potrebno omrežje: kljub temu, da so svet živih zapustili daleč pred uporabo interneta, so vseeno obsedeni s tehnologijo. Z običajno ironijo se Jim Jarmusch prvič loteva zombijev, pa čeprav je pred petimi leti, prav tako v Cannesu, predstavil izredno uspešni celovečerec o vampirskih Večnih ljubimcih.

V pozabljenem mestecu Centerville nekaj ni v redu. Luna postaja vse svetlejša in večja, ure dnevne svetlobe trajajo daleč v noč. Tudi z živalmi je nekaj narobe, saj psi, mačke, krave in konji bežijo stran, jate ptic pa noro letajo po nebu. Nikomur ni jasno, kaj se pravzaprav dogaja. Znanstveniki sicer predvidevajo tragični epilog in res iz grobov vstanejo zombiji, ki napadejo sorodnike in prijatelje in se z njimi nahranijo. Mrtvi namreč ne umrejo, kot pravi naslov, ko se zmrači, se polastijo Centervilla in ga ob iskanju človeškega mesa spravijo v kaos in obup. Vsak prebivalec se jim zoperstavi kot more in zna. Trije policisti, ki jih poosebljajo Bill Murray, Adam Driver in Chloe Sevigny, jim skušajo pomagati, a zombiji se hočejo polastiti celega planeta in kot je povedal sam Jarmusch, si človeštvo to usodo tudi zasluži.

Režiserjev do danes najdražji film je tudi zelo cinefilska zgodba. Taka, ki gledalca stalno spravlja v smeh, a ga hkrati sili k razmišljanju, predvsem glede sveta in družbe, ki nas obdajata. V žanrski okvir horror filma je najznamenitejši predstavnik ameriške neodvisne produkcije spet postavil z melanholijo prežeto povest in interpretacijo zaupal skupini starih prijateljev, ki so nekakšna stalnica njegovih filmov. Tako se ob zombijih Iggy Pop in Sari Driver ter treh svojevrstnih policistih, v določenem trenutku pojavi še izredna Tilda Swinton, ki tokrat igra nadvse posebno grobarko škotskega rodu.

Zabavni film, pri katerem se je gotovo zelo zabavala tudi skupina starih prijateljev, je vreden ogleda in predvsem globljega razmišljanja.

The dead don’t die (I morti non muoiono)

ZDA 2019

Režija: Jim Jarmusch

Igrajo: Bill Murray, Tilda Swinton, Adam Driver, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Selena Gomez

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava