Torek, 02 april 2024
Iskanje

Ko se pes izgubi sredi razdeljenega Cipra

Film Torna a casa, Jimi! je od danes na ogled tudi v Gorici in Trstu

18. apr. 2019 | 11:45
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Yiannis je simpatičen roker, ki ni dosegel zaželene slave. Ker na Cipru ne vidi prihodnosti, se odloči, da zapusti rojstni kraj, južno od Nikozije: preselil bi se rad na Holandsko, kjer upa, da bo našel boljše življenje. Yiannis tako proda vse, kar premore. Ko odda tudi motor, pa mu načrte prekriža njegov pes Jimi, ki pobegne in prečka prepovedano območje pod okriljem Združenih narodov med južnim »grškim« in severnim »turškim« delom države.

Jimi se izgubi na nikogaršnji zemlji, a ko ga njegov gospodar končno spet najde, izve, da med obema ločenima območjema izmenjava živali, a tudi vseh živih bitji in rastlin, ni dovoljena. Yiannisu ne preostane drugega, kot da se nejevoljno pridruži turškemu priseljencu Hasanu in kopici nenavadnih likov, da bi svojega ljubljenčka pretihotapil nazaj domov.

Lahkotno komedijo režiserja Piperidesa, ki je doma prav na Cipru, so v Evropi premierno predstavili na filmskem festivalu v Sarajevu. Zgodba, navidezno zelo preprosta pripoved o človeku, ki je izgubil psa, duhovito, a tudi resno prikazuje zidove, s katerimi se ograjujemo od drugih; tako namišljene kot tiste, ki resnično omejujejo naša življenja. Kar nas ločuje, lahko seveda tudi izgine, a samo takrat, ko znamo prepoznati podobnosti v obličju tistega, kar se nam zdi tuje.

Prijeten film, ki gledalcu omogoči tudi zanimivo spoznavanje grškega in turškega dela Cipra, je od danes na ogled v tržaški dvorani Ariston in goriškem Kinemaxu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava