Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Kobal molči, spregovorilo bo gledališče

O zadevi podrobneje na tiskovni konferenci

Celje |
17. jan. 2019 | 10:18
Dark Theme

V slovenskih medijih in javnosti glasno odmeva novica, da naj bi bila komedija Profesionalci espe Borisa Kobala plagiat. Po ugotovitvah Slovenskega ljudskega gledališča Celje, kjer je bila predstava uvrščena v redni spored letošnje sezone, njen avtor ni Kobal, temveč italijanski dramatik Aldo Nicolaj (1920–2004): Profesionalci espe naj bi v resnici bil prevod Nicolajeve komedije La prova generale (Generalka).

Tržaški gledališki ustvarjalec Boris Kobal tudi včeraj ni želel dajati izjav. Na naš telefonski klic se je sicer odzval, a potrdil, da ne bo spregovoril dokler se »zadeva ne uredi«. Zato pa so nam v celjskem gledališču povedali, da bodo o zadevi podrobneje spregovorili na tiskovni konferenci, ki jo prirejajo jutri ob 9. uri v gledališču v Celju. Na njej Kobal ne bo sodeloval.

Besedilo Profesionalci espe je Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, ki so ga v celjskem teatru priredili leta 2017. Kobal sicer ni zmagal, je pa bilo besedilo prepoznano kot dobro, zato so ga novembra lani tudi uprizorili. Predstavo je režiral Jaša Jamnik in je baje žela uspeh med gledalci. Vse do ponedeljka, ko jo je bila upravnica gledališča Tina Kosi prisiljena umakniti s sporeda. Medtem je gledališče že stopilo v stik z zastopniki Alda Nicolaja, da bi sklenilo dogovor glede avtorskih pravic.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava