Petek, 29 maj 2020
Iskanje

Kratki časi

Poletni zgodbi izpod peresa Marka Kravosa

Trst |
11. avg. 2019 | 9:20
Dark Theme

V poletno branje vam tokrat ponujamo dve zgodbi tržaškega pesnika, pisatelja in prevajalca Marka Kravosa (1943). Iz njegovega mozaičnega romana Kratki časi o otroštvu pri Sv. Ivanu, ki je izšel leta 1999 pri Knjižni zadrugi v Ljubljani, objavljamo dve črtici v novem rokopisu, ki ga avtor pripravlja za novo izdajo. Čuk na pal’ci se dogaja v Beli peči v Kanalski dolini, Gigi pa je avtorjev poklon Gigiju Umku, očetu pisateljice Eveline.

»Jaz sem Marko in samo Marko. Poklica še nimam, ker sem šele v prvem razredu. Šaldo se trudim, da bi se naučil, kar rabi, da bom enkrat postal zidar. Šaldo, tako rečejo vsi zidarji namesto zelo. Včasih komu uide tudi kak forte duosti, ali grubo fajn, a meni se to ne zdi preveč prav. Prav je šaldo, kot reče gospod Gigi. In on je mojster, ne samo zidar. Naš oče pravi tako. Je dvakrat dražji kot drugi, naredi pa hitro in kot treba. Za sto let mora zdržat: stopnica, zid, terasa, streha. Vse, česar se pri naši hiši loti ...«

Celotna zgodba Gigi je tako kot Čuk na pal’ci objavljena v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo