Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Krvavi, a nepoznani, Paterloo

Britanski režiser Mike Leigh se spet vrača v zgodovinske vode

21. mar. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Na velikem platnu tržaške dvorane Ariston bo danes zaživelo najnovejše delo britanskega režiserja Mikea Leigha. To je prav gotovo avtorjev doslej najdražji film, zgodovinska drama, ki pripoveduje o pokolu v Manchestru na severu Anglije leta 1819 - v njem nastopa več kot sto igralcev.

Po izrednem portretu slikarja Williama Turnerja se Leigh tako spet vrača v 19. stoletje. Kamero je tokrat usmeril v tako rekoč pozabljeno poglavje angleške zgodovine - nasilno obračunavanje s protestniki v Manchestru. Dogodku, ki se je v zgodovino zapisal kot Peterloo.

Delo je bilo predstavljeno septembra lani na beneškem filmskem festivalu. Igrani film temelji na resničnih dogodkih, ki so se zgodili v Manchestru leta 1819, ko se je na trgu St. Peter's Field zbrala 60.000 glava množica, ki je zahtevala parlamentarno reformo in protestirala proti revščini. Oblasti so demonstracije brutalno zatrle. V nasilnem obračunavanju je umrlo 18 protestnikov, 650 pa je bilo ranjenih, zaradi česar se dogodek zapisuje med najbolj krvave spore v britanski zgodovini.

Protesti so pa sprožili razvoj, ki ga ni bilo več mogoče ustaviti in je pozneje privedel do uvedbe volilne pravice v Veliki Britaniji.

Kot je povedal tudi na beneškem festivalu, se je Leigh te zgodbe lotil, ker jo v Veliki Britaniji še danes pozna premalo ljudi in to kljub letošnji dvestoti obletnici, ostaja pa zelo aktualna.

Zanimivo, da filma niso posneli v Manchestru, danes zelo industrijskem mestu: njegova ureditev in zunanja podoba se je v zadnjih dveh stoletjih tako spremenila, da ni bilo tja mogoče postaviti enega samega kadra.

Peaterloo

Velika Britanija 2018

Režija: Mike Leigh

Igralci: Rory Kinnear, Maxine Peake, Pearce Quigley in David Moorst

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava