Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Ljubezenska zgodba v morju rasizma

Film Loving je tačas brezplačno na ogled na portalu Rai Play

12. nov. 2020 | 11:30
Dark Theme

Med filmi, ki jih ta teden zastonj ponuja portal Rai Play, je tudi zgodba, ki je pred nekaj leti v filmskih dvoranah naletela na izjemen uspeh.

Režiser Jeff Nichols se je namreč lotil filma, ki obnavlja resnično zgodbo belopoltega Richarda in temnopolte Mildred: ta sta sredi minulega stoletja s tihim bojem za pravico postavila nov mejnik boja za državljanske pravice onkraj oceana.

Sicer pa je režiser celovečerec posnel po dokumentarcu iz leta 2011 z naslovom The Loving story, ki je prvič tudi zgodovinsko raziskal neverjetno zgodbo Lovingonovih.

Prav gotovo romantična zgodba, a tudi drama rasno mešanega ameriškega para, ki je pripravljen na vse, da lahko uresniči velik načrt skupnega življenja. V resnici še en film, ki pripoveduje resnično zgodbo o rasizmu, žal nadvse aktualni temi, pa čeprav precej oddaljeno v času in prostoru.

Piše se leto 1958. Richard in Mildred se končno poročita. A mlada družina Loving nima enostavnega življenja, ker virginijske državne oblasti nimajo posluha za rasno mešane zakone. Neke noči vdrejo v njun dom, ju spravijo za zapahe in ju nato tudi izženejo iz države.

Zakonca se zatečeta v Washington k sorodnikom, a se ne vdata in sprožita sodni postopek proti zvezni državi Virginiji. Ko se njunega primera loti vrhovno sodišče, postane seveda jasno, da ne gre več samo za vprašanje njunega bivališča, temveč za pravice vseh rasno mešanih parov v ZDA.

Loving

ZDA 2016

Režija: Jeff Nichols

Igrajo: Joel Edgerton, Ruth Negga, Marton Csokas, Nick Kroll, Terri Abney, Alano Miller, Jon Bass, Michael Shannon

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava