Ponedeljek, 24 februar 2020
Iskanje

Luksuzna edicija 50 let kasneje

Ponovno izšel Doorsev plošček The Soft Parade

8. nov. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Po dolgem času se spet vračamo v preteklost, in sicer v konec šestdesetih let. Leta 1969 je namreč izšla plošča The Soft Parade ene izmed najbolj znanih rok zasedb vseh časov The Doors. Pred enim tednom pa je zagledala luč nova, posodobljena verzija albuma, na kateri je tudi vrsta neobjavljenih komadov.

Kalifornija je bila proti koncu 60. let neke vrste obljubljena dežela, lahko bi jo definirali tudi »glasbena Meka«, predvsem zaradi številnih glasbenikov in bendov, ki so tam živeli in igrali psihedelični bluz rok. V tem glasbenem kontekstu sta se leta 1965 spoznala pianist Ray Manzarek in Jim Morrison. Prvi se je nad Morrisonom in njegovimi poezijami takoj navdušil. Odločila sta se, da bosta besedila uglasbila, kmalu nato pa sta se jima pridružila še kitarist Robby Krieger in bobnar John Densmore. Bend je začel vneto koncertirati, njegovega glasbenega potenciala pa se je najprej zavedela založba Elektra Records. Z njo so Morrison in ostali podpisali pogodbo in v enem tednu posneli ploščo, ki je izšla januarja leta 1967. Prvenec The Doors velja še danes za enega najboljših albumov skupine nasploh, tako v ustvarjalnem kot tudi komercialnem smislu, saj je uspel pritegniti množice poslušalcev.

Doorsi so v naslednjih letih izdali še plošči Strange Days in Waiting For The Sun, leta 1969 pa nekonvencionalni plošček The Soft Parade. Gre za album, ki je nastal v obdobju, ko je Morrison že (pre)globoko gledal v kozarec in se vse manj družil s svojimi tovariši iz benda. Pevec se pogosto ni prikazal v studio in se raje ukvarjal s svojimi poezijami. Skupina se je odločila, da bo k snemanju povabila tudi orkester in tako dala plošči zanimiv jazz predznak. Sound zasedbe se je tako oddaljil od prejšnjega bluz roka, izbira pa se med oboževalci in glasbeno kritiko ni obrestovala. Kljub temu pa The Soft Parade vsebuje izredne komade, na primer uspešnico Touch Me in pesem Runnin’ Blue – bend jo je posvetil pevcu Ottisu Reddingu, ki je leta 1967 umrl v letalski nesreči. Novo jubilejno izdajo albuma sestavljajo kar trije cedeji in vinilka z originalnimi posnetki in številnimi tako imenovanimi »stranskimi« komadi. Plošča je izšla v petnajst tisoč oštevilčenih izvodih.

The Soft Parade (50th Anniversary Deluxe Edition)

The Doors

Psihedelični, jazz rok

Elektra Records/Rhino/Warner Music, 2019

Ocena: ★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo