Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Mala Lina se igra doma

Na Primorskem beremo ... (2)

Trst |
14. avg. 2019 | 14:30
Dark Theme

Kartonka ima v otrokovem življenju mnogokrat dvojno življenje. Malček jo lahko spoznava sam: grize jo, jo obrača, nanjo sede in jo bržkone tudi pohodi. A tako se bo tudi brž naučil listanja in bo knjige začel dojemati drugače. S pravim pristopom do branja, ki ga bo dan za dnem doživljal s starši, se bo nato prav kmalu naučil pravega odnosa do knjige, ki mu bo postala sopotnica pri odraščanju.

Mala Lina se igra doma je kartonka manjšega formata, zato jo tudi malčki že od 8. meseca dalje (starost je povsem približna, ker je vsak otrok samosvoj in drugače dojemljiv) lahko brez težav držijo in listajo. Glavni lik v knjigi je otrok (v slovenski različici deklica Lina ali deček Leon), prav taka, kakršen je vaš malček. In to mu bo všeč, saj malčki najraje iščejo sebi podobne. Ker Lina opravlja vsakodnevne stvari, se otrok z njo prav kmalu poistoveti.

Lična kartonka z jasnimi ilustracijami v bistvu zadostuje vsaj dvema namenoma. Avtorica predstavi nekaj novih predmetov in jih nato z ilustracijami umesti v kontekst, tako da malčki lažje dojamejo njihovo uporabo. Na levi strani si tako sledijo ilustracije predmetov, na desni pa sta Lina in Leon v akciji. Tako je na primer prikazana knjiga, ki jo nato Lina bere.

Nekaj o zgodbi: Lina se najprej igra s punčko in jo nato posadi v voziček. Doma se tudi žoga in bere knjigo. Malček se navadno kartonke ne bo naveličal. Pogosto nam tudi krajše kartonke ponujajo več možnosti za preživljanje aktivnega časa z malčkom, ki se lahko zabava že z listanjem, sicer pa lahko pripoved ob ilustracijah vsakič oblikujemo po svoje.

Ostalo iz zbirke: V slovenščino so prevedene Lina se igra na vrtu, Mali Leon ni jezen, Mali leon se obači, Mali Leon je zaspan, Mali Leon je umazan in Mali Leon je lačen. Knjige so na voljo tudi v italijanskem prevodu. Slikanico Mala Lina reče ne lahko ponudimo nekoliko starejšemu otroku v obdobju, ko po vsaki zahtevi zaslišimo odgovor – »Ne!«.

Teme: igranje, spoznavanje besed, enostavni in kratki stavki

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava