Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Mediteranska« invazija medvedov

V dvorane prihaja italijanski animirani film L’invasione degli orsi in Sicilia

7. nov. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Nagrajena na preteklem prazniku filma v Rimu in premierno predstavljena na majskem festivalu v Cannesu, je od danes tudi pri nas na ogled risanka, ki je nastala po knjižni uspešnici enega najbolj znanih italijanskih povojnih pisateljev in novinarja dnevnika Corriere della Sera Dina Buzzatija.

Film pripoveduje o malem medvedku Toniu in njegovem očetu Léonceju. Kralj medvedov se v reki igra s svojim mladičem, ko mali Tonio izgine. Ugrabili so ga lovci v sicilskih gorah in Léonce se zato odloči, da bo s pomočjo svojih medvedjih čet in ob nasvetih premetenega čarovnika napadel deželo ljudi. Ko Léonce končno najde sina, prevzame vodenje človeške dežele. Toda kmalu spozna, da medvedje ne morejo živeti z ljudmi.

Delo, ki ga je Buzzati napisal in ilustriral, da bi z njim zabaval svoje nečakinje, je pripoved o večnem boju med ljudmi in prebivalci kraljestva živali. Prvič so narisano pravljico objavili v obliki podlistka med januarjem in aprilom 1942 v znamenitem Corriere dei Piccoli. Zaradi vojne so objavo pripovedi prekinili in zgodba je ostala nedokončana vse do osvoboditve, ko jo je Buzzati spet vzel v roke, jo predelal in objavil v knjižni obliki. Celih 74 let kasneje pa je tista zgodba zaživela v novi, filmski obliki, za katero si je Lorenzo Mattotti prizadeval skoraj celo desetletje. Dodana vrednost risanke je sicilski pisatelj Andrea Camilleri, ki je delu podaril svoj glas.

Doma iz Brescie in na beneški univerzi diplomirani arhitekt, Mattotti velja danes za enega najpomembnejših italijanskih ilustratorjev, avtorjev stripov in animatorjev, pa čeprav že celih dvajset let živi v Parizu. Slavna medvedja zasedba Sicilije je njegov filmski prvenec, s katerim je, kot je sam večkrat povedal, želel dokazati, da lahko tudi mediteranska kreativnost realizira izjemne risanke, pa čeprav ne razpolaga z bajnimi vsotami ameriških produkcij. O tem bo Mattotti 7. decembra pripovedoval v ljubljanski Animateki in dva dni kasneje, 9. decembra, na predavanju – masterclassu o animiranem filmu v tržaški kinodvorani Ariston. Prav v kinu Ariston ter v tržiškem in goriškem Kinemaxu je film že na ogled.

L’invasione degli orsi in Sicilia

Francija, Italija 2019

Režija: Lorenzo Mattotti

Sodelujejo: Andrea Camilleri, Toni Servillo in Antonio Albanese

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava