Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Medved z miško na rami

Pesniška zbirka Miroslava Košute z ilustracijami Maše Kozjek

Trst |
30. jul. 2019 | 10:55
Dark Theme

Če mislite, da imata medved in miška le malo skupnega, da sta njuni poti nezdružljivi, očitno ne poznate Miroslava Košute in njegove zbirke Medved z miško na rami. Ta je spomladi izšla pri ljubljanski Mladinski knjigi in združuje več kot 60 pesmi tržaškega ustvarjalca; čisto nove pesmi, ki jih je Košuta spesnil nalašč za to knjigo in posvetil dogodivščinam miške in medveda, pa tudi take, ki že dolgo razveseljujejo Košutove najmlajše bralce. Pesmi o slonih, mravljah, čukih, mačkah – skratka o živalih. Knjiga Medved z miško na rami s podnaslovom Za najmlajše izbrane in z novimi sladkane je torej nova zbirka (24,99€), istočasno pa tudi antologija Košutovih živalskih pesmi. Igrive, ritmične in rimane pesmi o medvedu in miški so še pred knjižnim izidom zaživele v glasbeno-gledališki postavitvi Slovenskega stalnega gledališča; posrečen otroški kabaret je iz Košutovih verzov ustvaril Tadej Pišek, uglasbil Marjan Peternel, interpretirala pa Vanja Korenč.

Medved z miško na rami

Miroslav Košuta je navdih za cikel o medvedu in miški, ki daje naslov zbirki, našel v Podslivnici, kjer je sinu pomagal obrezovati sadno drevje. Tam so rasle tudi slive, ki so bogato rodile in vabile medvede. Medveda sam sicer v živo ni videl, o njegovem obisku so baje pričale tudi polomljene veje, zato pa ga je videl v svoji bogati pesniški domišljiji in pesmi o medvedu in miški oblikoval kot pravljico, v kateri ima ob omenjenih protagonistih pomembno vlogo tudi njuno prijateljstvo. Skupaj pozimi drsata po ledenem jezeru (v sanjah), poleti pa počivata pod belo brezo in nabirata jagode (tokrat zares). Kajti »kadar v pravi družbi smo, / kamorkoli že gremó – / sreča gre z nami«.

Vse pesmi je ilustrirala Maša Kozjek, ki je preteklosti že uspešno sodelovala s tržaškim pesnikom, avtorjem okrog 20 pesniških zbirk za najmlajše.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava