Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Modni genij Alexander McQueen

Dokumentarec je spomenik angleškemu oblikovalcu

14. mar. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Kot na eni tolikih pariških ali milanskih modnih revij, se tudi v dokumentarcu o Alexandru McQueenu zvrsti cela parada bolj ali manj znanih imen modnega sveta, ki tokrat sicer niso gostje, temveč pričevalci nekega časa in prostora. Predvsem pa osebnosti, kakršen je bil tudi pred devetimi leti preminuli britanski modni oblikovalec.

Film je nora življenjska parabola talentiranega oblikovalca, ki se je zapisal v zgodovino mode kot poredni deček, a hkrati veliki umetnik, ki je vsakič znova presenetil svetovno javnost. V East End Londonu rojeni Alexander je že pri šestnajstih letih zapustil šolske klopi in se ob iskanju zaposlitve navdušil nad šiviljskim poklicem. Tako je še zelo mlad sodeloval v ateljejih nekaterih londonskih krojačev in se pri triindvajsetih letih odpravil v Italijo, kjer se je v Milanu zaposlil pri Romeu Gigliju. Ko mu je bilo jasno, da potrebuje še vsaj nekaj let študija, se je vrnil v rodni London in se vpisal v slovito Saint Martin's School of Art ter se docela izučil oblikovalskega poklica. Od tedaj, kot pripovedujeta tudi režiserja v biografskem dokumentarcu, ni bilo poti nazaj in svetlooki Alexander je kmalu opozoril nase in iz leta v leto rastel in se neustavljivo uveljavljal. Najprej pri modni hiši Givenchy, nato kot osrednji oblikovalec znamke Gucci.

Njegovi defileji so bili vselej nekaj posebnega, pa čeprav zadnje čase vse bolj temačni in gotski, kar je, kot v dokumentarcu trdi Kate Moss, nekako napovedovalo njegov tragični konec.

Po Brianu Singerju, ki je s filmom Bohemian Rhapsody postavil edinstven spomenik Freddieju Mercuryju, sta se podobnega podviga lotila tudi Ian Bonhôte In Peter Ettengui. Režiserja sta si izbrala modno ikono in ji posvetila zanimiv dokumentarec.

Alexander McQueen. Il genio della moda

Velika Britanija 2018

Režija: Ian Bonhôte In Peter Ettengui

Nastopajo: Alexander McQueen, Bernard Arnault, Joseph Bennet, Kate Moss, Naomi Campbell

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava