Torek, 26 marec 2019
Iskanje

Na dražbi tudi Senilnost in Koza

Na večji dražbi v Firencah tudi nekaj del tržaških avtorjev

31. jan. 2019 | 11:16
Dark Theme

Na svetu se najde kar nekaj ljudi, ki so za nakup stare knjige ali slike pripravljeni globoko seči v žep. Soustanovitelj Microsofta Bill Gates je na primer za znameniti Leicesterski kodeks Leonarda da Vincija odštel 30 milijonov dolarjev ...

V Firencah bo prihodnji teden, od 4. do 6. februarja, dražba hiše Gonnelli, ki bo v celoti posvečena dragocenim rokopisom, knjigam, grafikam. Med njimi bodo na primer Los Proverbios Francisca Goye (izklicna cena 14.000 evrov) in gravure Antonia Canove (11.000€), pisma Napoleona I. (1.650€), avtogrami Fidela Castra in Brigitte Bardot ...

Skorajšnja dražba je zanimiva tudi za ljubitelje tržaške književnosti. Med redkimi knjižnimi izdajami je namreč naprodaj tudi prva izdaja romana Senilità, ki ga je Italo Svevo (Ettore Schmitz) izdal leta 1898 na svoje stroške. Knjiga nosi tudi posvetilo »Ai miei Schmitz. Trieste«, njena izklicna cena pa je kar 11.000 evrov.

Dobro je zastopan tudi tržaški pesnik Umberto Saba - naprodaj je nekaj njegovih razglednic oziroma računov, ki jih je izdal kot knjigarnar in starinar, zlasti pa uokvirjen rokopis njegove pesmi Capra (Koza), z avtogramom in letnico 1910 (500 evrov). Popoln katalog dražbe je na voljo na spletni strani www.gonnelli.it.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Dijaki na slovenskih šolah v Italiji bodo pisali tudi pisno nalogo iz italijanščine:

7. mar. 2019 | 8:00
Ni prav
Prav je, saj smo na dvojezičnem območju
Prav bi bilo, ko bi se tudi na italijanskih šolah učili slovensko
Morda ni prav, je pa priložnost, da pridobijo potrdilo o poznavanju dveh jezikov
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo