Nedelja, 26 januar 2020
Iskanje

Nagrada strega Scuratiju, ki jo posveča borcem proti fašizmu

Priznano literarno nagrado prejel Antonio Scurati za roman M. Il figlio del secolo (M. Sin stoletja)

Rim |
5. jul. 2019 | 12:01
Dark Theme

Priznano literarno nagrado strega je za roman M. Il figlio del secolo (M. Sin stoletja) prejel Antonio Scurati.

Pisatelj, ki ga slovenski bralci poznajo po romanu Nezvesti oče, je v središče romana, sicer prvega iz načrtovane trilogije, postavil Benita Mussolinija, v njem pa ponudil vpogled v rojevanje fašizma v Italiji.

Nagrado strega podeljujejo po posebnem točkovanju, Scurati pa je letos prepričljivo zmagal z 228 glasovi s svojim delom M. Il figlio del secolo.

Za kar 101 glas je prehitel drugouvrščeno Benedetto Cibrario z romanom Il rumore del mondo (Zvok sveta), za 137 točk pa tretjeuvrščenega Marca Missirolija z romanom Fedeltà (Zvestoba).

»To zmago posvečam našim dedkom in očetom, ki so bili od fašizma sprva zavedeni, nato pa zatirani, še posebej pa tistim, ki so v sebi našli moč, da so se mu uprli. Ob tem pa zmago poklanjam tudi našim sinovom v upanju, da jim ne bo treba doživeti, kar smo doživeli pred stoletjem, še posebej pa hčeri Lucii,« je poudaril Antonio Scurati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo