Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Nagrajeni Nomadland tokrat pod zvezdami

Film o sodobnih nomadih bodo v nedeljo predvajali v tržaškem Ljudskem vrtu

15. jul. 2021 | 11:30
Dark Theme

Med filmi, ki jih ponuja letni kino v tržaškem Ljudskem vrtu, je v nedeljo, ob 21.15 predviden film kitajsko-ameriške režiserke Chloé Zhao, ki je letos v Los Angelesu prejel tri oskarjeve nagrade: zlati kipec za najboljši film, oskarja za najboljšo režijo in oskarja za najboljšo igralko.

Celovečerec devetintridesetletne avtorice, ki se je rodila v Pekingu in od tam že mlada odpotovala v Veliko Britanijo, kjer se je izšolala in nato odšla v ZDA, pripoveduje o nomadih sodobne družbe, ljudeh, ki so se na lepem znašli v kombiju in je ta postal njihov edini dom.

Chloé Zhao tudi tokrat ponuja gledalcu zelo poseben pogled na stvarnost, podobno kot v prejšnjih dokumentarcih, v kateri je, tako kot v Deželi nomadov delala predvsem z neprofesionalnimi igralci. V tem filmu si je sicer privoščila izjemen luksuz, eno trenutno najboljših igralk, Frances McDormand. Prav McDormandova je izrazila željo Zhaovi, da bi zaigrala v filmu, ki bi prenesel na veliko platno zgodbo ameriške novinarke Jessice Bruder. Režiserke seveda ni izbrala naključno, saj je v njenih prejšnjih filmih zaznala izredno tenkočutnost in to jo je prepričalo, da je Deželo nomadov tudi producirala. Izbira se je izkazala za posrečeno, saj je prav McDormandovi zagotovila že tretjo oskarjevo nagrado za najboljšo žensko vlogo.

V filmu igra novodobno nomadko – vdovo, ki po krizi leta 2008 svoj kombi spremeni v mobilni dom in se odpravi iz svojega obubožanega mesta v Nevadi ter za preživetje opravlja sezonska dela. Njen status je pravzaprav status številnih drugih ljudi, ki jih Fern, tako je obubožani šestdesetletnici ime, sreča na poti. Na dolgem potovanju skozi še tako oddaljene kraje, ki ne predstavlja le zemljepisne razdalje, ampak je hkrati tudi metafora življenja. Vsakdana, ki se na lepem obrne na glavo in pokaže zobe, a ga je kljub vsemu še vedno vredno živeti. Nomadland je že lanskega septembra prejel tudi zlatega leva na beneški mostri.

Nomadland

ZDA 2020

Režija: Chloé Zhao

Igrajo: Frances McDormand in David Strathairn

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava