Petek, 19 april 2024
Iskanje

Napad na Mumbai

Marasov triler sloni na resničnem terorističnem napadu iz leta 2008

1. maj. 2019 | 20:04
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Islamski skrajneži, oboroženi s kalašnikovkami, so 26. novembra 2008 po morski poti prispeli v indijsko finančno metropolo in se tam podali na morilski pohod. Med tridnevnim obleganjem 20-milijonskega mesta Mumbaj (nekdanji Bombaj), ki je tudi najbolj gosto naseljena in etnično pisana indijska metropola, so teroristi med drugim napadli znameniti Taj Mahal Palace hotel, med turisti priljubljeno kavarno, živahno končno postajo železnice, judovski center in bolnišnico. Indijskim varnostnim silam je uspelo nadzor nad mestom vzpostaviti šele po 60 urah terorističnega divjanja, potem ko so ubile devet napadalcev in enega zajele. Napadalci so bili člani pakistanske skrajne skupine Laškar-e-Taiba, zaradi česar so se takrat zelo poslabšali odnosi med Indijo in Pakistanom.

Film, v katerem nastopa Dev Patel, angleški igralec, ki se je že potegoval za oskarjevo nagrado in bil protagonist uspešnice Millionaire, je prepričljiv triler. Filmsko dogajanje se naslanja na serijo resničnih zgodb, ki gledalce popeljejo v samo bistvo dogajanja: v hotelu Taj Mahal teroristi ugrabijo petsto oseb, nekateri izmed teh so uslužbenci, drugi pa gostje. In v času, ko ves svet spremlja preko televizorjev to, kar se dogaja v Mumbaju, v mestu kar nekaj ljudi tvega življenje, da bi rešilo sebe in druge.

Film avstralskega režiserja Anthonyja Marasa Hotel Mumbai so septembra premierno predstavili na festivalu v Torontu. (iga)

Attacco a Mumbai (Hotel Mumbai)

ZDA, Indija 2018

Režija: Anthony Maras

Igrajo: Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi in Jason Isaacs

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava