Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Nocoj na spletu praznični glasbeni utrinki ljubljanske Opere

Niz 18 glasbeno-scenskih miniatur z naslovom (P)osebno

29. dec. 2020 | 10:49
Dark Theme

SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj ob 19.30 na spletnem kanalu YouTube premierno predvajala praznične glasbene utrinke. Pripravili so nov niz 18 glasbeno-scenskih miniatur z naslovom (P)osebno.

Gre za nekajminutne glasbene in plesne točke, povezane v celoto, s katerimi vsem ljubiteljem opere in baleta ter svojemu občinstvu sporočajo, da so kljub razmeram in zaprtju za javnost dejavni in ustvarjalni.

Program miniatur bo uvedlo delo Jamesa Pierponta Jingle Bells v priredbi Tommyja Pedersona ter odrski postavitvi Irene Svoljšak, ki mu sledil Hrestač - Božična zgodba Čajkovskega oziroma balet koreografa Yourija Vamosa - Orientalski ples. Gre za posnetek glasbe v izvedbi orkestra SNG Opera in balet Ljubljana.

V nadaljevanju bodo na ogled dela Gioachina Rossinija, Nikolaja Rimskega-Korsakova, Agustina Lare, Reinholda Moriseviča Glierea, Claudia Monteverdija, Eugeneja Josepha Bozze, Francisa Poulenca, Adolphea Adama, Richarda Straussa, Camillea Saint-Saensa, Engelberta Humperdincka in Jacquesa Offenbacha. Prisluhniti bo mogoče še venčku božičnih pesmi - Christmas Medley: What Child is This, Joy to te World in Carol of the Bells ter pas de deux iz baleta Labodje jezero Čajkovskega, program pa bo sklenila Gruberjeva Sveta noč v Pedersonovi priredbi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava