Sobota, 08 maj 2021
Iskanje

Plošča za nostalgike

Ameriška skupina Dinosaur Jr. izdala Sweep It Into Space

30. apr. 2021 | 11:30
Dark Theme

Skupina Dinosaur Jr. je sinonim za underground glasbo iz devetdesetih. Bend, ki je igral alternativni, indie rok že v osemdesetih, je bil skorajda grunge, ko tega glasbenega gibanja še ni bilo. Pokojni Curt Cobain in njegova skupina Nirvana sta se na primer zgledovala po glasbenikih iz Massachusettsa, a ne samo oni. Dinosaur Jr so v tistih letih sloveli po izredno »hrupnih« nastopih v živo, od leta 1983 do leta 1997 so izdali sedem albumov in se nato odločili za krajšo pavzo, ki pa je trajala celih osem let. Med »pavziranjem« je lider benda J Mascis nadaljeval z igranjem in sodelovanjem pri drugih glasbenih projektih, podobno pa so storili tudi preostali člani benda.

Nova plošča Sweep It Into Space je že peta, ki je izšla, potem ko so se člani benda leta 2005 odločili, da skupino ponovno postavijo na noge. Takrat so se bili odločili za svetovno glasbeno turnejo, na kateri so igrali komade s prvih treh ploščkov. Stara trenja so bila očitno mimo, zato so kmalu stopili v studio in začeli z ustvarjanjem nove glasbe. Dve leti kasneje so pevec in kitarist Mascis, basist Lou Barlow ter bobnar Emmett »Murph« Murphy izdali ploščo Beyond. Po naslednjih albumih Farm, I Bet On Sky in Give A Glimpse Of What Yer Not pa je danes na vrsti nov glasbeni izdelek Sweep It Into Space. Ploščo je tudi tokrat izdala ameriška neodvisna glasbena založba Jagjaguwar.

Mascis in ostali so poskrbeli za dvanajst skladb, ki skupno trajajo tri četrt ure. Glavni avtor komadov je kot običajno Mascis, pa čeprav je tokrat v njih manj kitarskih rifov, kot smo bili vajeni. Izjema je druga pesem I Met The Stones, ki izstopa s svojim heavy metal ritmom. Že takoj v naslednji To Be Waiting pa prevladuje rahlo melanholični alternativni rok, značilen za devetdeseta. I Ran Away je prvi single novega albuma, prijetna, na pol akustična pesem, pri kateri je na kitari tudi glasbeni producent Kurt Vile. Garden je melodičen, pop rok komad, v katerem poje basist Barlow, naslednji Hide Another Round je hitrejša, skoraj pank rok pesem, Walking To You pa rokerska balada v Pearl Jam stilu.

Sweep It Into Space je na splošno dobra plošča, primerna za vse, ki nostalgično gledajo na devetdeseta

Sweep It Into Space

Dinosaur Jr.

Indie rok, noise pop

Jagjaguwar, 2021

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo