Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Povratek Rammsteinov

Nemška skupina poje izključno v nemščini

24. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Nemška kultna skupina Rammstein se po dolgih desetih letih vrača z novim istoimenskim albumom. Bend je namreč zadnjo ploščo Liebe ist für alle da izdal daljnega leta 2009.

Rammstein praznujejo letos petindvajseto obletnico delovanja. Bend je kariero začel v prvi polovici devetdesetih let, ko je v Berlinu vse »dišalo po novem«. Skupino je takrat ustanovil kitarist Richard Kruspe. Fantje so s prvim mestom na berlinskem glasbenem natečaju Berlin Senate Metro zmagali studijsko snemanje in tako je leta 1995 zagledal luč prvenec Herzeleid. Zasedba nosi ime po nemškem mestu Ramstein in tamkajšnji letalski bazi, kjer se je leta 1988 zgodila tragična letalska nesreča, ki je terjala smrt 67 gledalcev in treh italijanskih pilotov akrobatske skupine Frecce Tricolori. Poleg kitarista Kruspa sestavljajo bend od samega začetka še pevec in glavni avtor besedil Till Lindermann, drugi kitarist Paul Landers, basist Oliver Riedel, pianist Christian »Doctor Flake« Lorenz in bobnar Christian »Doom« Schneider.

Skupina usklajuje trdo metal glasbo z elektronskimi efekti in je danes ena vidnejših predstavnic tako imenovanega industrial metala, oziroma njegove nemške različice Neue Deutsche Härte. Besedila piše Lindermann izključno v nemškem jeziku. Zasedba je z leti zaslovela ne samo zaradi uspešnih komadov, temveč tudi zaradi spektakularnih nastopov, na katerih vedno poskrbi za fenomenalno scenografijo, h kateri spadajo provokativni kostumi, različni ognjemeti ter celo metalci plamenov! Bend, ki je bil na začetku kariere pod vplivom slovenske skupine Laibach, se je lani končno odpravil v francoski glasbeni studio Fabrique in z novim producentom Olsenom Involtinijem posnel ploščo Rammstein - enajst skladb za malo več kot 45 minut. Lindermann in njegovi so ostali dokaj zvesti glasbi prejšnjih plošč. Ob uspešnih kitarskih rifih je na njej veliko klaviatur, sintetizatorjev zvoka in celo nežna akustična pesem Diamant. Prvi, ostro kritični, single Deutschland je že prava uspešnica na spletnem portalu Youtube, ravno tako pa tudi drugi Radio. Willkommen zurück, Rammstein!

Rammstein

Rammstein

Neue Deutsche Härte, industrial metal

Universal Music, 2019

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava