Sreda, 03 junij 2020
Iskanje

Požig, pa tudi širši zgodovinski kontekst

Dokumentarec Majde Širca doživel premierno uprizoritev v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine

1. mar. 2020 | 9:28
Dark Theme

Dokumentarec Požig, ki obravnava požig Narodnega doma v Trstu in s tem povezane zgodovinske teme (vse do današnjih dni), podaja veliko ugotovitev, se pa vendarle zaključuje z vprašanjem: »Fašizem je iz Evrope naredil svetovno klavnico. Ampak: zakaj je toliko ljudi po vsej Evropi začelo verjeti, da fašizem pomeni boljši svet? Zakaj?« Glas režiserke Majde Širca v zaključnih sekundah filma ob zelo hitrem nizanju podob in fotografij dodaja: »Brez spoštovanja drugega boljšega sveta ni.«

V slabi poldrugi uri popelje umetnostna zgodovinarka in režiserka Majda Širca z dokumentarcem Požig gledalce na filmsko predavanje o zgodovini od leta 1920 vse do pariške mirovne konference, londonskega memoranduma in osimskega sporazuma. Film je v petek doživel premierno uprizoritev v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine. Drevi bo ob 21.50 na sporedu na prvem programu slovenske nacionalne televizije, ponovitev pa v sredo ob 22.55 na drugem programu. Javna projekcija z italijanskimi podnapisi se bo v Trstu zgodila v prihodnjih tednih.

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje bi radi počitnikovali?

2. jun. 2020 | 16:42
V Sloveniji
V Italiji
Na Hrvaškem
V Grčiji
Drugje
Letos si počitnic ne bom mogel privoščiti
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo