Četrtek, 04 april 2024
Iskanje
SSG

»Predstava, ki ti pusti ogromno stvari, o katerih razmišljati«

Režiser Robert Waltl o jutrišnji premieri SSG Goldbergove variacije

Trst |
14. mar. 2019 | 16:50
Dark Theme

Robert Waltl ima za sabo neverjetno število igralskih vlog in gledaliških režij. Rojen v Slovenj Gradcu leta 1965, je tudi lutkar, umetniški vodja in organizator. Leta 1999 je s hrvaškim gledališkim ustvarjalcem Ivico Buljanom, na katerega ga veže tridesetletno sodelovanje, ustanovil ljubljanski Mini teater, od leta 2013 je tudi direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana. Jutri (petek) bo na velikem odru tržaškega Kulturnega doma premiera Goldbergovih variacij madžarsko-judovskega avtorja Georgeja Taborija; režiral jih je Waltl, Buljan je bil tokrat dramaturg.

Waltl je prepričan, da so Goldbergove variacije komedija in satira z močnim sporočilnim nabojem. Zanimivost teksta vidi v posrečeni kombinaciji tega, kar se dogaja na odru, in onega v zaodrju: v nekem jeruzalemskem gledališču se ustvarja predstava o stvarjenju sveta, hkrati pa gledalci dobijo vpogled tudi v zaodrje kreiranja predstave. Na odru vidimo kratke prizore iz stare zaveze (režiser se sicer iz želje po večjem uspehu odloči, da na oder postavi tudi križanje Kristusa ...), ves čas pa gledamo tudi prigode režiserja, njegovega asistenta Goldberga, čistilke ... in se soočamo s sovraštvom do drugih in drugačnih.

V Taborijevem besedilu je veliko humornih in satiričnih elementov. Ste predstavo zastavili tako, da učinkuje kot komedija?

Nisem se ukvarjal s tem, da bi bila predstava komedija. Hotel sem delati situacije, ki bi bile komične, a hkrati ne na prvi dah. Kot veste je judovski humor zelo specifičen. Včasih sem se bal, da morda kdo ne bo razumel tega humorja, ki ni na prvo žogo, ampak je skrit: zdi se mi, da smo vseeno uspeli dobiti stvari, ki so humorne, bi si pa težko upal reči, da gre samo za komedijo, prej morda za satiro s komičnimi vložki. Predvsem pa se mi zdi, da je to predstava, ki ti tudi za domov pusti ogromno stvari, o katerih razmišljati.

Več v jutrišnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava