Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Prelomni prvenec Bleach

Pred 30 leti je izšla plošča benda Nirvana

3. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Letos praznuje okroglo obletnico plošča, ki je močno zaznamovala razvoj svetovne glasbe. Pred natanko tridesetimi leti (1989) je namreč izšel album Bleach, prvenec ameriške grunge zasedbe Nirvana.

Skupina Nirvana velja za eno izmed najboljših zasedb iz 90. let prejšnjega stoletja. Bend sta v drugi polovi 80. let ustanovila pevec in kitarist Kurt Cobain ter basist Krist Novoselić. Oba sta ljubila pank glasbo, a tudi glasbo trših bendov, kot so bili Black Sabbath, Black Flag in Led Zeppelin. Cobain je bil pravi oboževalec skupine Melvins. Nekoč je celo izjavil, da predstavlja zasedba Melvins preteklost, sedanjost in prihodnost glasbe. Brez pomislekov lahko trdimo, da zasedbe Nirvana ne bi bilo, ko ne bi bilo Melvinsev. Bend ni bil le vzor Cobainu in celotnemu grunge gibanju, temveč neštetim zasedbam, ki so proti koncu osemdesetih iskale nove glasbene (pod)zvrsti. Grunge je nedvomno bila ena izmed teh - gre za mešanico hard roka, pank roka, heavy metala, hardkorja in psihedelije. Zvrst se je proti koncu osemdesetih uveljavila v okolici Seattla, kjer so bile doma ob Nirvani še druge skupine, na primer Soundgarden, Alice in Chains in Pearl Jam.

Cobain in Novoselić (Američan hrvaškega porekla, starša sta se v 60. letih iz Zadra preselila v Združene države Amerike) sta torej bend ustanovila okoli leta 1987. Na začetku sta imela kar nekaj preglavic z bobnarji, dokler ni izbira padla na Chada Channinga. Trio je tako začel uspešno koncertirati na seattelski sceni, kmalu nato pa posnel tudi prve komade. Pogodbo je podpisal z neodvisno založbo Sub Pop Records in leta 1988 izdal single Love Buzz, glasbeno priredbo komada skupine Shocking Blue. Istega leta so se fantje ponovno odpravili v glasbeni studio in s pomočjo Jacka Endina posneli prvenec Bleach. Na albumu je bilo enajst komadov, trajal pa je malo več kot štirideset minut. Pesmi so bile v glavnem trde in »direktne«, med najboljše izjeme pa spada balada About A Girl, ki se je prelevila v enega izmed najbolj priljubljenih komadov ameriškega benda. Plošča Bleach pa je z uveljavitvijo benda Nirvana dobila status prave prelomnice.

Bleach

Nirvana

Grunge

Sub Pop Records, 1989

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava