Nedelja, 15 september 2019
Iskanje

Premalo za Siddharto ...

Album Nomadi izbran za slovensko ploščo leta

7. jun. 2019 | 11:40
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih pop rok skupin Siddharta nam ponuja novo ploščo z naslovom Nomadi. Album je sicer izšel septembra lani, je pa v teh dneh spet aktualen. V Ljubljani so namreč prejšnji teden podelili glasbene nagrade zlata piščal; kot skladba leta 2018 je bila nagrajena Siddhartova Medrevesa, bend je bil izbran za izvajalca leta, Nomade pa so okronali za najboljši album. Nagrade zlata piščal podeljuje akademija, v katero so letos povabili 91 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so izbirali med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018.

Siddharta so se torej po treh letih vrnili med poslušalce s ploščkom Nomadi, to je osmim po vrsti v več kot dvajsetletni glasbeni karieri. Bend je daljnega leta 1995 ustanovil pevec in kitarist Tomaž Meglič z bratom Boštjanom in kitaristom Primožem Benkom; danes sestavljajo skupino še basist Jani Hace in pianist Tomaž Okroglič. Zasedba se je predvsem v prvi polovici kariere povzpela na vrh slovenske rok scene s svojim klasičnim in melodičnim rokom, ki je večkrat imel tudi industrial in metal nianse. V zadnjih letih so Meglič in tovariši uvedli nove elektronske zvoke in melodije, končni rezultat pa je nihal med boljšimi in manj dobrimi komadi. Ocene zadnjega albuma Nomadi si niso edine, nekateri menijo, da je album izreden, drugi (verjetno zlasti starejši oboževalci ljubljanskega benda), da je plošček anonimen, monoton in preveč elektro pop-rok obarvan. Sam spadam med »starejše« poslušalce Siddharte in se zato strinjam z njimi. Ploščo sestavlja deset skladb, med njimi pa ni takih, ki bi poslušalca spravile na noge. Morda je edina izjema balada Medrevesa, očitno posrečena pesem, ki bo v naslednjih letih bendov hit in se bo na koncertih kosala s starejšimi Orion Lady, B Mashina in Samo Edini. Vsekakor premalo za skupino kot je Siddharta ...

Nomadi

Siddharta

Pop rok, elektro rok

Nika Records, 2018

Ocena: ★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

V katerem jeziku najraje prebirate knjige?

28. avg. 2019 | 17:38
V slovenščini
V italijanščini
V slovenščini in italijanščini
V drugih jezikih
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo