Sobota, 24 avgust 2019
Iskanje

Prešernovi bluzi ... ali želja je izpolnjena!

Ob kulturnem prazniku izšle Prešernove pesmi v interpretaciji TOZD Umazani prsti

8. feb. 2019 | 15:56
Dark Theme

Slovenski kulturni praznik obeležujemo tudi v rubriki Na ves glas in tokrat postavljamo pod drobnogled Prešernove bluze kolektiva TOZD Umazani prsti.

Glasbeni projekt TOZD (Temeljna Organizacija Združenega Dela) je nastal pred približno 40 leti v Miljah. Med ustanovitelji sta bila tudi Samo Ferluga in Ivo Tull. Zasedba TOZD Lopovi je igrala mešanico rok, folk, country in panka, fantje pa so radi preigravali tudi slovenske uspešnice Šifrerja, Mežka in Domicelja. Kmalu so prišli na vrsto avtorski komadi, a tudi želja po bluz verziji Prešernove Vrbe, ki pa je bila do danes neizpolnjena. Življenjske poti članov so se v naslednjih letih nekoliko oddaljile, v drugi polovici 90. let pa spet združile v novem glasbenem projektu Dirty Fingers. Skupina, ki danes sicer le občasno nastopa s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič, je v »zamejskih« krogih prava glasbena institucija. Bend je (bil) izrazito bluz in rokenrol obarvan, rad je ustvarjal priredbe komadov starejših glasbenikov, kot so na primer Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, Jimi Hendrix, Rolling Stones in še bi lahko naštevali. Prešernova »Vrba blues« pa je ostajala skrita želja ...

Danes pa je dan, ko se želje izpolnijo: na slovenski kulturni praznik se Dirty Fingers in TOZD Lopovi vračajo z novim imenom TOZD Umazani prsti in s ploščkom Prešernovi bluzi. Album je izšel v samozaložbi s pomočjo Zadruge Vesna iz Milj, na njem pa je šest glasbenih priredb Prešernovih poezij. Platnico in notranjo knjižico je mojstrsko oblikoval Aleš Berce. Vse komade je uglasbil Samo Ferluga, pri snemanju pa sta mu seveda pomagala kitarist Ivo Tull in bobnar Giulio Roselli. Končni rezultat je originalna bluz poslastica Prešernovih verzov, med katerimi izstopa prav gotovo O Vrba, s katero nas Ferluga popelje na nabrežje reke Misisipi ... pa čeprav je bila posneta v Dekanih. V naslednji Kam? se med Ferlugo in Tullom pojavi duh Muddyja Watersa. Povodni mož je bolj poskočen, v njem pa nastopata še Barbara Ferluga in Danijel Kušaković v vlogah Urške in Povodnega moža. Pod oknom, Slovo od mladosti in Memento mori! so nekoliko bolj umirjene, a zato nič manj posrečene.

Album Prešernovi bluzi je dokaz, da se tudi najbolj skrite želje prej ali slej uresničijo. Bravo fantje!

Prešernovi bluzi

TOZD Umazani prsti

Tradicionalni bluz

Samozaložba, 201

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo