Sobota, 30 maj 2020
Iskanje

Pustite se presenetiti

»Posebnež« Thom Yorke izdal nov plošček Anima

12. jul. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Pred nekaj meseci so se na londonskih postajah podzemne železnice prikazali plakati s takimi in drugačnimi napisi, povezanimi s sanjami. Nekaj v tem stilu: »Ne spominjaš se svojih sanj? Mi ti lahko pomagamo.« Na plakatih je bil podpis Anima Technologies in telefonska številka. Kdor je vtipkal številko, je prisluhnil posnetemu elektronskega glasu in delu pesmi: to je bil komad Not The News z novega ploščka angleškega »glasbenega posebneža« Thoma Yorka. Album nosi naslov Anima, izšel pa je pred dvema tednoma.

Thom Yorke nas je tudi tokrat presenetil s svojevrstno promocijo. Pevec angleške skupine Radiohead je pred skoraj dvajsetimi (!) leti ploščo skupine Kid A promoviral izključno na spletu, leta 2007 je album In Ranbows bil naprodaj v zameno za prostovoljne prispevke, tokrat pa spet nova, inovativna reklamna kampanja. Anima je Yorkova tretja samostojna studijska plošča, potem ko je leta 2006 izdal prvenec The Eraser, osem let kasneje pa album Tomorrow's Modern Boxes.

Angleški glasbenik se posveča globokemu eksperimentiranju in to v vodah elektronske glasbe. Glasbeni vizionar, ustanovitelj kultnega benda Radiohead (Pink Floydi novega tisočletja), je v več kot petindvajsetletni karieri stalno spreminjal svoj stil in pri tem nikoli izpadel kot banalen; k svojim solo ploščam pristopa še bolj avantgardno kot k tistim skupine Radiohead. Nov plošček Anima nedvomno ni izjema - devet dolgih komadov, v katerih so sintetizatorji zvoka seveda v prvi vrsti. Z Yorkom je tudi tokrat sodeloval priznani producent Nigel Godrich, guru elektronske eksperimentalne glasbe, ki ga poznajo tudi z vzdevkom »šesti član Radioheadov«. Album je podoben glasbenemu kolažu, pesmi nimajo klasične strukture, York pa se skuša preko njih očitno rešiti duševnih motenj in anksioznosti, ki ga je obšla v zadnjih letih.

Obstaja možnost, da vas Anima popelje v (ne)prijetno stanje vznemirjenosti ... pustite se presenetiti!

Anima

Thom Yorke

Elektronska avantgardna glasba

XL Recordings, 2019

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo