Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Redfordovo filmsko slovo

Film Old man & the gun sloni na resnični zgodbi

28. dec. 2018 | 11:35
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Film, ki je tudi končna oporoka enega največjih igralcev, Roberta Redforda, je zgodba o nadarjenem roparju, ki se z neizmerno predanostjo in veseljem posveča svojemu nezakonitemu poslu. V začetku 80. let prejšnjega stoletja se z dvema starejšima kriminalcema odpravi na legendarni roparski pohod po ameriških bankah, iz katerih s pomočjo svojega šarma odnese na milijone dolarjev. Detektiv John Hunt si prizadeva, da bi ga ujel, a bolj ko mu je za petami, bolj je očaran nad Forrestovo predanostjo umetnosti ropanja.

Film sledi resnični zgodbi Forresta Tuckerja, od njegovega neverjetnega pobega iz zapora San Quentin v začetku 70. let do vrste izjemnih bančnih ropov, ki so zmedli oblasti in očarali javnost. Forrest Tucker je bil namreč večni zapornik in skoraj mitološko bitje, zgodba, ki jo je režiral David Lowery, pa je skoraj povsem resnična.

Redfordovo filmsko slovo

Film ima ob izredni Redfordovi interpretaciji dodano vrednost, saj predstavlja nekakšen končni pozdrav poklicu, s katerim se ameriški igralec ukvarja vse od svojega 21. leta starosti; film o legendarnem roparju se je Redfordu očitno zdel primeren celovečerec za odhod s scene, saj gre tudi za pozitiven in optimističen projekt.

Tudi režiser David Lowery si šteje v veliko čast, da je Redforda režiral v njegovi zadnji igralski vlogi: kot je povedal, film govori ravno toliko o Robertu kot o liku, ki ga igra. V središču pripovedi je namreč moški, ki se znajde v somraku življenja in dela to, kar ga najbolj osrečuje - ropa oziroma nastopa.

Old man & the gun

ZDA 2018

Režija: David Lowery

Igrajo: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek in Danny Glover

Ocena: ★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava