Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Schnablov poklon Van Goghu

V glavni vlogi iglra Willem Dafoe

ZDA |
3. jan. 2019 | 11:45
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Willem Dafoe bo po tem filmu najbrž za vselej predvsem Vincent Van Gogh. Ameriški igralec je tako realistično upodobil holandskega slikarja, da si je na zadnji beneški Mostri prislužil nagrado za najboljšo moško vlogo.

Celovečerec je serija scen, ki se navezujejo na vrsto slik in življenjskih trenutkov – takih, ki so se res zgodili, in drugih, ki so najbrž del legende – enega najznamenitejših slikarjev vseh časov: umetnik (in režiser) Julian Schnabel želi s pomočjo filma upodobiti drugega umetnika, velikega Vincenta. Prav s tem v zvezi je Willem Dafoe med beneškim nagrajevanjem povedal, da podobno kot je Van Gogh nekoč dejal »jaz sem moje slike«, tako je tudi Julian Schnabel posnel film in ga obogatil s toliko ljubezni, velikodušnosti in zabave, da se mu moram tudi sam zahvaliti: hvala za to darilo, da sem lahko postal Vincent, je ob prejemu Volpijevega pokala dejal Dafoe.

Že takoj na začetku filma nam glas v offu pove, da bi želel protagonist živeti tako, kot živijo ostali, da bi želel kaditi pipo, klepetati in imeti cel kup prijateljev. Potem se nekoliko negotov fokus kamere približa obrazu dekleta, ki se sprehaja v naravi, in isti glas v offu jo vpraša, ali ji lahko posveti portret. Celotna pripoved je zgrajena ob stalnem nizanju želja in razočaranj, ki so zaznamovala življenje očeta znamenitih sončnic. Filmska kamera postane alter ego Van Gogha in Schnablova intuicija izjemen pripomoček, s katerim odkrivamo njegov genij. V osrčju zgodbe je nadarjenost, s katero je Van Gogh znal ujeti na platno edinstvene trenutke in z njim posredovati izredne emocije. V filmu se je režiser zaustavil pri zadnjih letih slikarjevega življenja, času, ko je živel kot najemnik med zidovi znamenite sobe v Arlesu in norišnico. Vse do trenutka njegove smrti leta 1890. S filmsko kamero pa želel osvetliti, prav ob stalni igri barv, luči in svetlobe, Vincentov navdih in izjemen talent, ki ga nekateri v tistem času niso znali razumeti in pravilno ovrednotiti. (iga)

Van Gogh: Sulla soglia dell’eternità (At Eternity’s Gate)

Francija, ZDA 2018

Režija: Julian Schnabel

Igrajo: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen in Mathieu Amalric

Ocena: 4

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava