Petek, 16 april 2021
Iskanje

Skok v preteklost

Francoski film La belle époque v virtualnih dvoranah

25. feb. 2021 | 11:40
Dark Theme

Victor je depresiven in razočaran moški, star šestdeset let, čigar poroka z Marianne (igra jo vedno čudovita Fanny Ardant) je na veliki preizkušnji. Nekega dne se tako zgodi, da sreča Antoina, lastnika podjetja, ki ljudem omogoča sanje, oziroma potovanje skozi čas, v preteklost. Victorja prevzame ideja, o kateri mu Antoine navdušeno razlaga, in tudi zato nadvse radovedno obišče prizorišče, kjer specializirano podjetje ponuja svojim strankam priložnost, da se odpravijo v dobo, ki si jo sami izberejo. Pri nekaterih gre za zgodovinsko osnovane izbire, spet drugi pa se prepustijo spominu in čustvom – predvsem nostalgiji.

V tržaški kinodvorani Ariston je v sklopu pobude #iorestoinsala danes na sporedu velika francoska uspešnica prejšnje sezone Zlati časi, druga filmska zgodba enainštiridesetletnega režiserja in igralca Nicolasa Bedosa, sicer sina slovitejšega Guya Bedosa, igralca, ki je preminul maja lani.

Victor (pooseblja ga Daniel Auteuil) se tako odloči podoživeti najbolj nepozaben teden svojega življenja – tistega, ko je pred 40 leti, sredi sanjavih sedemdesetih let, spoznal svojo veliko ljubezen.

Kljub temu pa La belle époque ni lažna zgodba o iluzijah in neumnem podoživljanju preteklosti. Na stare čase, predvsem pa na različno dojemanje realnosti, film gleda tudi kritično. Predvsem takrat, ko se Marianne obregne ob sedemdeseta leta, o katerih pove, da jih ne pogreša – ker so dajala lažen občutek svobode. Posiljevalcev niso kaznovali, narediti splav je bila prava nočna mora in splošni občutek je bil ta, da človek živi v pepelniku ...

La belle époque

Francija 2019

Režija: Nicolas Bedos

Igrajo: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo